Annons

Vilma Lindell räddade fladdermössens hem

Om det inte vore för Vilma Lindell och fladdermössen skulle bokskogen Vitahall i Sölvesborg ha jämnats med marken och blivit villaområde. Hennes engagemang blev en nystart för en krets som lagts ned efter för mycket lokal motvind.

Den outforskade natten

Okända däggdjur finns inte bara i regnskogens innersta. Fortfarande vet ingen säkert hur många fladdermusarter som finns i Sverige. En sommarnatt i Västergötland är det dags att försöka bringa ljus i mörkret.

Fladdermössens sista fästning

De underjordiska katakomberna vid Karlsborgs fästning byggdes för att försvara landet, men har i stället blivit skydd för sällsynta fladdermöss. Naturskyddsföreningen i Tibro sköter den årliga räkningen av mopslika varelser som hänger upp och ner i trånga gångar.

På mörkrets sida

Fladdermusforskaren och författaren Johan Eklöf får oss att se de ljusa sidorna av mörkret. Sveriges Natur följde med honom ut i natten.

Mörkrets goda hjärta

Essä Det oönskade ljuset jagar fladdermöss på flykten. Det bidrar till insektsdöden, stör parningscykler i haven och hindrar flyttfåglars vandringar. Vi behöver tänka om och lyfta fram mörkret som något positivt, skriver fladdermusforskaren och författaren Johan Eklöf.

Så sover djuren om vintern

Det kan låta skönt att ta sig igenom årets tuffaste månader genom att sova bort dem. Men att låta kylan ta över kroppen är ett vågspel. Vintersovarna har sina knep för att överleva fram till våren.

Kortare vintervila för fladdermöss

Fladdermusen kan få sin normala livscykel störd när vintrarna blir varmare och vädret mer oförutsägbart. Det visar studier på fladdermöss i England och Portugal.

Okända nattflygare

De flyger om natten och jagar insekter med sin ultraljudssonar. Om du skymtar något som fladdrar hastigt och tyst förbi i skymningen så kan det vara en fladdermus. De är vanligare än man tror, kanske bor det några på din vind?