Ämne: invasiva arter
Ny lista pekar ut fler invasiva arter
Blomsterlupin, parkslide, väderfiskar och sjögull är några av de arter som föreslås ingå i en nationell förteckning över invasiva främmande arter. Listan innebär förbud och krav på bekämpning. Grov oaktsamhet kan leda till böter eller fängelse.
Färre skogar skyddas
Kraftiga nedskärningar i budgeten för skydd och åtgärder för värdefull natur slår hårt mot den biologiska mångfalden. Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen flaggar för att nybildandet av områdesskydd för skog redan ligger på rekordlåga nivåer.
Mårdhundsprojektet värvar ”judasdjur”
Elva procent fler arter på nya rödlistan
Trenden är fortsatt negativ för Sveriges biologiska mångfald. Antalet rödlistade arter har ökat med elva procent på fem år. Orsaken är framför allt skogsavverkning och igenväxning. Men det finns också arter det går bättre för, till exempel havsörnen.
Invasiv havsborstmask ställer till med dyr röra
En objuden gäst har åkt snålskjuts till Östersjön där den kan kosta oss mångmiljardbelopp. Denna havsborstmask hör till toppskiktet på Artdatabankens nya lista över arter som ställer till skada i Sverige.
Värstinglistan – de invasiva arter som påverkar mest
En ny rapport från Artdatabanken listar riskerna med drygt tusen främmande arter, art för art. Målet är att vaska fram värstingarna för att se vilka som är viktigast att utrota.
Invasion i djurvärlden – arterna som ger problem
Det finns vinnare och förlorare i naturen. Ibland tar sig nya djurarter hit och kan etablera sig väl. Några av dem ställer till problem, då säger man att de har blivit invasiva arter.