Annons

Skogens sagosvampar: vaxskivlingarna

Naturens ABC Det är svårt att inte bli glad av vaxskivlingar när man har lärt känna dem. Förutom deras sagolika färger och lukter är de också vägvisare till de finaste ängsmarkerna.

Sprid fröer där du står

Det är lätt att göra en insats för den biologiska mångfalden. Samla in och sprid fröer lokalt från ängsblommor.

Så ska skolmaten bli mer hållbar

Runt om på landets skolor serveras nya lunchmenyer för att ta itu med matens stora klimatpåverkan. Men vad är hållbar skolmat? I Södertälje tror de sig ha lyckats knäcka koden.

Locka till dig fjärilar

Så skapar du småkrypsdisco i trädgården och andra kul sommarfakta om fjärilar.

Marodörer under ytan

Naturens ABC I vatten blir de invasiva arterna nästan ostoppbara. Håll ögonen öppna vid bryggan eller stranden, för enda chansen att hejda nya förpestande gäster är att upptäcka dem tidigt.

Köttätande växter i Sverige – diskreta dödsfällor

Naturens ABC Köttätande växter ”jagar” för att överleva på fattiga marker. De flesta svenska arter är långsamma, klibbiga jägare, men det finns några som slår igen käftarna på en bråkdels sekund.

Livet i jordens svarta hål

All jord i de två–tre decimeter som ligger närmast markytan har bajsats ut av en daggmask under de senaste 25 åren. Bara det en anledning att lära känna mer om och vörda markens grovarbetare.

Hjälp djuren: bygg en holk

Många av våra vilda vänner ger sig snart ut på bostadsjakt. En del har dock svårt att hitta tak över huvudet. Med en holk i din närhet kan du få helt nya grannar.

Näbbmössen lever hårt och dör unga

Naturens ABC Näbbmöss lever kanske djurvärldens stressigaste liv. Om de tar en vilopaus riskerar de snart att svälta ihjäl. Tre av Sveriges sex näbbmusarter stressar på nästan helt i det fördolda.

Boktips till unga läsare

Tre böcker riktade till den yngre läsarskaran, men som erbjuder aha-upplevelser också för betydligt äldre läsare. Nattfjärilar, duvor och sjöhästar här några av de arter som berättelserna kretsar kring.