På en vecka har 22 av 30 vargar skjutits i Sverige

För en vecka sedan inleddes årets vargjakt som pågår i fem revir som längst till 15 februari. Totalt får 30 vargar skjutas. Sveriges Natur ringde Isak Isaksson, biolog och sakkunnig på Naturskyddsföreningen, för att höra vad föreningen tycker om vargjakten.

Vargen får sämre skydd

Vargens skyddsstatus har ändrats från strikt skyddad till enbart skyddad i den så kallade Bernkonventionen, ändringen innebär en öppning för att det kan bli lättare att jaga varg i EU. ”Ett betydande bakslag för arbetet mot artkrisen”, säger Naturskyddsföreningens ordförande Beatrice Rindevall.

Omstridd jakt på järv igång igen efter stopp

Förvaltningsrätten har avslagit Svenska rovdjursföreningens överklagan av licensjakten på järv i Jämtlands län. Rätten anser inte att  ”att inte finns någon annan lämplig lösning än licensjakt för att uppnå syftet med jakten”. 

”Önskvärt med en översyn av jägarexamen”

Det vore önskvärt med en översyn av jägarexamen så att jägare får större kunskap om allemansrätten och blir bättre på att visa andra skogsbesökare ökad hänsyn. Det skriver entomologen Hans Lindmark.

Tävling eller viltvård?

Ledare Tidningen Jaktjournalens rovdjurskampanj har väckt kritik genom åren. Sveriges Naturs chefredaktör Erik Halkjaer ställer sig frågande till kampanjen och skriver att det är en tveksam tävling i att skjuta flest djur.

I lodjurets spår

För naturfotografen Leif Gustavsson betyder varje möte med lodjur ute i naturen ren lycka. Men i mars börjar årets lodjursjakt och bara i hans hemlän Uppsala ska ett tiotal skjutas.

Färre älgar i skogarna ökar vargens påverkan

Samtidigt som skogens konung är utsatt för ett hårt jakttryck av människan tar nygamla fiender alltmer plats i skogarna. På senare år har varg och björn börjat få en större påverkan på älgstammen. Sveriges Natur ringde upp en forskare för att ta reda på mer.

”Larmklockor bör ringa”

Debatt Björnarna blir äldre, men färre. Vi bör fråga oss om det är rimligt att människans påverkan är så stark att djuren dramatiskt ändrar beteende, skriver Misha Istratov, miljöentreprenör och oberoende utredare i rovdjursfrågor.

”Vår natur är inte ett nöjesfält för prickskytte”

Debatt Vår natur är inte ett nöjesfält där tre procent av befolkningen som söker adrenalinkickar kan köpa sig ett årskort för 400 kronor och sedan fritt utöva prickskytte på våra olika djurarter, skriver Daniel Ekblom från Naturskyddsföreningen Gävleborgs viltvårdsgrupp i en replik på tidigare artiklar.

”Jakt är både roligt och nödvändigt”

Debatt Blanda inte ihop nöjesjakt, som används för att skuldbelägga jägare, med att jakt är roligt. Det är det, men det är också nödvändigt för viltförvaltningens skull, skriver Anders Nilsson, biträdande riksjaktvårdskonsulent, vid Svenska Jägarförbundet.