Med PFAS i modersmjölken

När man har mätt PFAS-halten i sin egen bröstmjölk finns ingen återvändo. Sveriges Naturs reporter Isabelle Strengbom stod öga mot öga med skadliga ämnen som ingen kommer undan, forskare som har slutat berätta allt och en utdragen förbudsprocess.

”EU behöver en ansvarsfull miljöpolitik”

Debatt EU behöver en miljöpolitik som tar ansvar och gör skillnad i människors vardag. Inte den slags politik som drivs av kristdemokrater, moderater och sverigedemokrater, skriver EU-parlamentariker Heléne Fritzson (S), inför EU-valet.

Gift i kvitton

Efter att bisfenol A förbjudits i kvitton har det hormonstörande ämnet framför allt ersatts av bisfenol S. Men forskning visar att ersättaren kan ha minst lika allvarliga effekter.

PFAS kan totalförbjudas

Förbud mot tillverkning och försäljning av mer än 10 000 evighetskemikalier. Det föreslår Svenska Kemikalieinspektionen och myndigheter i fyra andra länder i en ny omfattande EU-lag mot PFAS.

Skidförbunden fortsätter med bly och flour

Det blir ytterligare en säsong med fluorvalla och blykulor i skidsporten. Detta sedan det står klart att skidskyttet får dispens för bly och att ett förbud av fluor får vänta ett år till.

”Det går att förbättra miljön i våra hav”

Debatt Centerpartiets miljö- och klimatpolitiska talespersoner Rickard Nordin och Magnus Ek föreslår kraftigare sanering, reglering av läkemedels inverkan på vattnet och hårdare kemikalielagar för att förbättra havsmiljön.

Svenskarnas vatten innehåller för höga värden av PFAS

Fem miljoner svenskar dricker vatten med för höga halter PFAS, enligt en ny rapport från Naturskyddsföreningen, som föreslår sänkta gränsvärden i enlighet med EU:s rekommendation från 2020. I Uppsala varnar Uppsala Vatten för högre kostnader och menar att det är billigare att rena vid källan för utsläppen.

När naturen tystnar

Essä Rachel Carsons bok Tyst vår från 1962 pekas ofta ut som startskottet på den moderna miljörörelsen. Men snart 60 år senare är boken tyvärr inte det minsta inaktuell. Problemen har inte försvunnit, de har bara bytt namn, skriver idéhistorikern Björn Billing.