Annons

Försvarsmakten sätter hållbarhet på undantag

När Sveriges försvar växer erbjuds förenklade miljöprövningar och havsvindkraftsparker stoppas. Agerandet har fått kritik, men när Sveriges Natur söker en ansvarig för hållbarhet hos Försvarsmakten framkommer det att någon sådan inte finns.

Karin Lexén: ”Det politiska system vi har idag räcker inte”

Resultatet från FN:s klimatkonferens, COP 29, blev skralt. Även FN:s möte om biologisk mångfald, COP 16, ses som ett misslyckande. Sveriges Natur har pratat med Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare. Hon har följt konferenserna på plats i Azerbajdzjan och Colombia.

”Samerna har en central roll i miljödebatten”

Debatt Samernas rättigheter, kultur och traditioner är viktiga i arbetet med klimatomställning och skydd av biologisk mångfald. Därför är det också viktigt att lyfta detta urfolks rättigheter i tidningen Sveriges Natur, skriver chefredaktör Erik Halkjaer.

Sorgen över snön

”Snön är inte längre självklar. Den står på spel. Den utmanar oss.” Det skriver författaren Sverker Sörlin i sin nya bok Snö – en historia. Sveriges Natur publicerar ett utdrag ur kapitlet ”Snöångest”.

”Sveriges regering måste skydda de mest utsatta”

Debatt När klimatförändringar riskerar människors liv och hälsa är det avgörande att inkludera mänskliga rättigheter i miljöpolitiken, men i stället skär Sveriges regering ner på klimat- och biståndsfinansiering. Så låt klimatmötet COP29 bli en vändpunkt där vi höjer ribban, skriver företrädare för Fonden för Mänskliga Rättigheter.

Regeringen anmäls till EU för bristande klimatplan

Naturskyddsföreningen och Miljöjuristerna anser att den svenska regeringens klimatpolitik bryter mot EU-lagstiftningen. Därför anmäler organisationerna regeringen till EU-kommissionen. ”Politiken är ansvarslös”, säger Naturskyddsföreningens ordförande Beatrice Rindevall.

Civilsamhället vill se tuffare krav på COP16

Företrädare för civilsamhället på FN-mötet för biologisk mångfald, COP16, varnar för bristande politiskt engagemang, utbredd korruption och byråkrati. De vill se bindande mål och ökad transparens för pengar till skydd av biologisk mångfald.

Två nya böcker om klimatomställningen

I två nya böcker erbjuds läsarna djupgående analyser av hinder, oro och utmaningar för klimatomställningen. Men här finns också framtidshopp och konkreta tips för en rättvis omställning.

Framtiden behöver oss alla

Krönika På hopplöshetens hav är kulturen det skepp som navigerar oss rätt mellan öar och skär av klimatförnekelse, populism och vardagens svåra val.