Tuff kritik mot Svenska kyrkans skogsförvaltning

Svenska kyrkan måste omgående ta större ansvar för skogens biologiska mångfald och klimatanpassning. Som landets femte största skogsägare räcker det inte med att bara uppfylla lagstadgade minimikrav för skydd av miljön. Det är en av slutsatserna i en ny utredning om Svenska kyrkans skogsbruk.

Stadens roll för klimatet

Städerna behöver ta på sig en nyckelroll i kampen om att minska världens utsläpp. En väg mot målet är ett radikalt nytänk kring energi och transporter.

Sjömat kan ha positiv inverkan på miljön

Livsmedel från hav, sjöar och floder är en viktig resurs i kampen mot miljö- och klimatkrisen. En ny artikel i Nature visar hur blå mat kan minska klimatbelastning och hjälpa till med klimatanpassning i länder med högt miljöavtryck.

Svagt resultat på klimattoppmöte

I sista stund kunde världens länder komma överens om en fond för klimatskador under klimattoppmötet i Egypten. Däremot fattade man inget beslut om minskad användning av fossil energi.

Hem i hampa

På den skånska slätten avdramatiseras idén om att bygga klimatsmart på egen hand.

”Koldioxidutsläppen måste halveras till år 2030”

En ny rapport från forskningsnätverket Future Earth varnar för att världen kan vara på väg att passera gränsen för att stoppa en global temperaturökning på 1,5°C. Lägger man på ökade utsläpp av metan och kväveoxid kan världen redan vara på väg mot en uppvärmning på 2,7°C.

När hoppet hindrar oss från att agera

Essä Det positiva tänkandet genomsyrar vår kultur. Men kan hoppet står för sig självt, utan förankring? Är det inte i själva verket hoppet som hindrar oss från att agera ­rationellt? undrar författaren och journalisten Jonathan Jeppsson.

Klimatförändringarna slår olika hårt mot Sveriges kommuner

Översvämningar, skyfall och värmeböljor. Klimatförändringarna sätter stor press på att Sveriges kommuner börjar anpassa sig till ett nytt klimat. Men klimatutmaningarna ser olika ut för olika kommuner. Här har kommunerna börjat förbereda sig på vad som kommer att hända.

Mindre pengar till kommunernas klimatanpassning

Klimatförändringarnas framfart ställer höga krav på att Sverige rustar inför kommande omställningar. Sveriges kommuner och regioner bär ansvar för många av de verksamheter som berörs. Trots detta minskar anslaget som ger kommuner möjlighet att söka statligt stöd till klimatanpassningsåtgärder.
– Det är väldigt problematiskt, säger Emma Bonnevier på Sveriges kommuner och landsting, SKL.