Klimatpolitiska rådet ger regeringen skarp kritik
Regeringens klimatpolitik räcker inte för att minska utsläppen. Det skriver Klimatpolitiska rådet i sin senaste rapport som visar att utsläppen i stället kommer öka rejält under 2024.
Regeringens klimatpolitik räcker inte för att minska utsläppen. Det skriver Klimatpolitiska rådet i sin senaste rapport som visar att utsläppen i stället kommer öka rejält under 2024.
Klimatpolitiska rådets årsrapport riktar kritik mot regeringens klimatpolitik, som rådet menar inte räcker för att minska Sveriges utsläpp. Tvärtom kommer utsläppen öka med den nuvarande politiken.
Hon är den första svenska miljöministern på 35 år utan miljödepartement. Romina Pourmokhtari står mitt i stormens öga med kapad miljöbudget och ett ansträngt samarbete med Sverigedemokraterna.
Nacka tingsrätt har utfärdat en stämning i det uppmärksammade grupptalemålet som organisationen Aurora driver mot staten för bristande klimatpolitik. Svenska staten har tre månader på sig att besvara Auroras yrkanden.
Scenarierna för minskade utsläpp av växthusgaser ser ljusare ut än någonsin, men ligger ändå långt från Parisavtalets koldioxidbudget. Flera svenska kommuner ser ut att spräcka budget inom två år.
Varje år köper offentlig sektor in tjänster och varor för runt 800 miljarder kronor. Nu vill regeringen att upphandlingarna ska visa större hänsyn till hållbarhetsfrågor, som ett steg på vägen till ett fossilfritt samhälle. Det nya lagförslaget får både positiva och negativa reaktioner.
De rika ländernas klimatstöd till fattiga länder, kraftigare klimatåtgärder och mer transparens. Det är några av de saker som tre forskare nämner när Sveriges Natur frågar dem om vilka förväntningar de har på klimattoppmötet COP26.
Många miljöpolitiska frågor som diskuterades under 2019 kommer att få sitt avgörande under 2020. Här är några av miljöfrågorna att hålla koll på i år.
EU har börjat sätta unionen på väg mot att bli klimatneutrala senast år 2050. Men protester från främst Polen sköt ner målet från att antas av alla statschefer.
Fortsatt ökad fossilbränsleanvändning ännu år 2040 spår det internationella energiorganet IEA i sin nya energiprognos. Ändå antas att de förnybara energislagen fördubbla sin andel av energimixen och tillsammans med fossilgas tränga undan kolet.