Sällsynt avställning av reaktor i Forsmark
Två av Forsmarks tre reaktorer står stilla. En på grund av sprickor och nu senast en för att den inte behövs. Forsmark 2 är inte lönsam just nu.
Två av Forsmarks tre reaktorer står stilla. En på grund av sprickor och nu senast en för att den inte behövs. Forsmark 2 är inte lönsam just nu.
När EU:s ministerråd klubbade igenom naturrestaureringslagen den 17 juni jublade miljörörelsen, men kanske korkades champagnen upp för tidigt. Många frågor är fortfarande olösta, inte minst finansieringen.
Den är i genomsnitt försenad med tio år, enormt dyr och har hittills levererat långt ifrån utlovat. Det handlar om den europeiska tryckvattenreaktorn EPR, av intresse för framtida svensk kärnkraft.
En mer pålitlig, billig och jämlik kollektivtrafik, klimatet som skolämne och krav på naturområden i städerna. Det är några av de förslag som Sveriges första nationella medborgarråd om klimatet tagit fram.
Naturskyddsföreningen har kartlagt hur de svenska EU-parlamentarikerna röstat i frågor om miljö och klimat den senaste mandatperioden. Sveriges Natur har tagit pulsen på några av dem.
Klimatet var en av de hetaste frågorna inför EU-valet 2019. Men mycket har hänt under den senaste mandatperioden och klimatet är inte längre lika högt upp på den politiska agendan. Samtidigt är lobbyismen fortsatt omfattande i EU – ett faktum som är mer välkänt än tidigare, enligt parlamentariker Sveriges Natur talat med.
Nu börjar FN:s klimatmöte COP28, ett möte som kritiserats redan innan det börjat. Vad kan vi egentligen förvänta oss av COP28? Sveriges Natur ringde upp Sveriges kontaktperson för IPCC, klimatforskaren Markku Rummukainen.
När regeringen presenterar en ny överenskommelse för klimatpolitiken beskrivs satsningen på havsbaserad vindkraft som ett misslyckande. Lösningen är kärnkraft, men vilka utsläppsminskningar den ska bidra till framgår inte.