Ämne: mänskliga rättigheter
”Sveriges regering måste skydda de mest utsatta”
Försvagad lag om företagsansvar i EU
Ett kraftigt försvagat lagförslag för att öka företagens ansvar för miljö och mänskliga rättigheter har godkänts av EU:s medlemsstater. Förslaget omfattar endast 5 421, eller 0,05 procent, av EU:s alla företag.
Gröna klimatfonden avvecklar miljardprojekt
Ett omtvistat klimatprojekt i Nicaragua har efter mer än tre år stoppats av FN:s Gröna klimatfond. Projektet med en budget på 1,2 miljarder kronor och finansiering av bland annat Sverige ska nu avvecklas.
EU-direktiv om företags ansvar för mänskliga rättigheter röstas ner
Nästan tre veckor försenade kunde EU:s ministerråd till slut inte enas. EU-kommissionens mer än ett år gamla förslag om ett direktiv för att kräva att företag tar ansvar för mänskliga rättigheter i hela produktionskedjan skjuts nu på framtiden.
Grön kolonialism i omställningens namn
EU-parlamentet vill att företag tar mer ansvar
Europaparlamentet har röstat igenom ett lagförslag för att stoppa företag från att förstöra miljön och bryta mot mänskliga rättigheter. Blir lagen verklighet kan företag ställas till svars civilrättsligt och dömas till dryga böter.
Stämmer staten för bristande klimatpolitik
Svenskt pris till klimataktivist från Moçambique
Aktivisten Anabela Lemos från Moçambique är vinnaren av årets Per Anger-pris. Anabela Lemos kämpar för klimaträttvisa och har i många år stått på lokalbefolkningens sida och stridit mot mängder av stora företag – en ojämn kamp som medfört både hot och trakasserier. Sveriges Natur träffar henne under hennes besök i Sverige.
Striden om gruvan i Kallak
Gruvplanerna i Kallak ställer frågorna om urfolksrättigheter och miljöpåverkan på sin spets. För redan pressade samebyar blir det en exploatering för mycket. Sveriges Natur besökte Jokkmokk kort innan regeringen sade ja till att gå vidare. ”Den dag gruvan kom på tal blev vi de stora förlorarna”, säger Mikael Kuhmunen i Sirges sameby.