Annons

Växande sopberg i pandemins spår

Pandemin har lett till tiotusentals ton av sopor bestående av personlig skyddsutrustning, enligt en ny rapport från Världshälsoorganisationen (WHO). Under 2020 kastades det varje dag ungefär 3,4 miljarder skyddsmasker runt om i världen.

Munskydd sprider mikroplast i naturen

Tre miljoner i minuten. Så mycket skyddsutrustning används i världen just nu under pandemin. Och en rapport visar att mycket av det hamnar ute i naturen, där det är en fara både för vårt vatten och våra djur.

Det snöar plast i Arktis

Oväntat höga nivåer av mikroplaster har hittats i nysnö i några av världens mest isolerade områden. Bland annat polymerer från lack och målarfärg, gummipartiklar från bildäck och fibrer från syntetiska kläder. Eftersom halterna var högre än på mer bebodda platser tror forskarna bakom studien, som publicerats i tidskriften Science, att snö är särskilt bra på att binda plast.

Plastigt sällskap på utflykten

Under 2018 slängde konstnären Mattias Käll ingen plast. I stället samlade han alltihop i påsar som han bar med sig ut till vackra platser i naturen. Med bilderna vill han rikta strålkastarljuset mot något som vi helst glömmer bort.

Så vill EU förbjuda plastskräpet

Förbjud sugrör, inför producentansvar för fimpar och informationskampanjkrav för att öka återvinning av plastpåsar. Förslagen om hur EU ska stoppa plastskräpet i naturen är många. Och åsikterna hos lagstiftarna går i sär. EU-striden om plastskräpet har inletts.

Svensk plast skräpar ned världshaven

Plastavfall från Sverige hamnar i vatten över hela världen. Det visar en statlig utredning. Mer än 30 000 ton plastavfall exporteras årligen till länder med bristfällig avfallshantering. Och det är fel att kalla biobaserad plast för nedbrytbar, menar utredningen, eftersom den fortfarande kan lämna spår av mikroplaster i naturen.

Här är de vanligaste plastbovarna

I Sverige produceras drygt 5,8 miljoner ton avfall årligen, varav 15 procent utgörs av plastprodukter. Här är tio i topp över plastskräpsbovarna.

Dags att glitterbanta i jul?

Glitter klassas som mikroplast och är mycket farligt för vår miljö varnar nu forskare i Storbritannien. Det finns i allt från läppstift till skäggsprej, smink, duschkräm och skönhetsprodukter. Vissa forskare vill gå så långt som att förbjuda mikroplaster. Julen är vår värsta glitterhögtid och pysslandet börjar redan i advent. Är det dags att börja glitterbanta nu?

Nu ska plastens påverkan på miljön i Sverige utredas

Efter flera larm om plast i hav och dricksvatten ska nu svenska förhållanden undersökas.
– En radikal väg att gå är att förbjuda användning av plast i produktion, men det är svårt att göra politiskt, säger Evelin Piirsalu, forskare och miljöexpert vid Stockholm Environment Institute i Tallinn, SEI, till Sveriges Natur.