Annons

Inför COP 29: ”Framtiden känns allt farligare”

Krönika Samtidigt som COP 29 inleds i Azerbajdzjan känns klimatpolitiken i Sverige allt märkligare. Det skriver Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén och ordförande Beatrice Rindevall. De hoppas att årets klimatmöte ska leda till faktiskt handling.

Dubbla signaler när jordbrukets utsläpp ska minskas

Övergödning Svenska sjöar och hav har betalat ett högt pris för dagens jordbruk, och det ser dystert ut för miljömålet ingen övergödning. Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) vill lösa problemet med både morot och piska. Men EU:s jordbruksstöd och krav på ökad livsmedelsproduktion försvårar ekvationen.

Plan för naturen

Opinion Biologisk mångfald är en förutsättning för människors hälsa och välmående såväl som för samhällets förmåga att motverka klimatförändringarnas effekter. Trots det fortsätter vi misslyckas med att skydda den biologiska mångfalden. Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén och ordförande Beatrice Rindevall vill se förändring.

Skogen ska skyddas med ny karttjänst

Ett nytt digitalt verktyg som kartlägger skogen i Sverige ska göra det enklare att hitta, skydda och restaurera värdefull skog. Tanken är att skapa en översyn och förbättra förutsättningarna att leva upp till miljömål på nationell såväl som internationell nivå.

Moderna miljövillkor för vattenkraft sätts på paus

Landets vattenkraftverk står på kö för att få moderna miljövillkor, men regeringen bromsar och flyttar fram tidtabellen. Statssekreterare Daniel Westlén på klimat- och näringslivsdepartementet vill se mer fokus på elförsörjning.

Ministern: Allvarligt att våtmarkerna minskat

Anslagen till våtmarker har minskat och miljömålet myllrande våtmarker kommer inte att uppnås. Nu överväger regeringen att ge Naturvårdsverket ett nytt uppdrag. – Att restaurera och anlägga våtmarker är prioriterat. Det är ett effektivt sätt att minska övergödning, utsläpp av växthusgaser, balansera vattenflöden och bidra till den biologiska mångfalden, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP).

Utdikade våtmarker står för 20 procent av Sveriges klimatutsläpp

Under det senaste seklet har ungefär en fjärdedel av Sveriges våtmarker försvunnit. Våtmarkssatsningen som infördes 2018 av regeringen skulle hjälpa till att motverka utvecklingen. Men satsningen har avslutats och miljökvalitetsmålet Myllrande våtmarker kommer inte att uppfyllas i år.

Svenskt skogsbruk – ett storskaligt felsteg?

Debatt Forskning kring skogsbrukets effekter visar att det svenska skogsbruket är utarmande och att dagens schablonartade hänsyn är alltför bristfällig. Det går inte att med de skogsbruksmetoder som används idag klara miljömålen och kraven på bevarande av skogens biologiska mångfald. Det skriver tre naturskyddare som till vardags arbetar med naturvård i skogsbruket och/eller forskat kring detta.