Annons

Skogens sagosvampar: vaxskivlingarna

Naturens ABC Det är svårt att inte bli glad av vaxskivlingar när man har lärt känna dem. Förutom deras sagolika färger och lukter är de också vägvisare till de finaste ängsmarkerna.

Marodörer under ytan

Naturens ABC I vatten blir de invasiva arterna nästan ostoppbara. Håll ögonen öppna vid bryggan eller stranden, för enda chansen att hejda nya förpestande gäster är att upptäcka dem tidigt.

Köttätande växter i Sverige – diskreta dödsfällor

Naturens ABC Köttätande växter ”jagar” för att överleva på fattiga marker. De flesta svenska arter är långsamma, klibbiga jägare, men det finns några som slår igen käftarna på en bråkdels sekund.

Livet i jordens svarta hål

All jord i de två–tre decimeter som ligger närmast markytan har bajsats ut av en daggmask under de senaste 25 åren. Bara det en anledning att lära känna mer om och vörda markens grovarbetare.

Näbbmössen lever hårt och dör unga

Naturens ABC Näbbmöss lever kanske djurvärldens stressigaste liv. Om de tar en vilopaus riskerar de snart att svälta ihjäl. Tre av Sveriges sex näbbmusarter stressar på nästan helt i det fördolda.

Säsong för spindlar

Naturens ABC Den som ger sig ut på spindelspaning kommer att bli förvånad. Spindlarna är fler, viktigare och mindre farliga än man kan tro. Här finns drakflygare, kamouflagemästare, dansare och uppvaktande trubadurer.

Nattfjärilarnas viktiga mörkerjobb

Naturens ABC Insvepta i mörkrets osynlighetsmantel klarar sig nattfjärilarna undan det mesta – utom fladdermöss och gatlampor. I det fördolda gör de ett stort pollineringsjobb som vi länge har underskattat.

Rebellsvampar skålar in våren

Naturens ABC Hösten är svamparnas tid. Men en liten rebellisk skara dyker upp på våren. Här finns såväl sammetsbomber och minitulpaner som små lysande skålar som älskar älgkiss.

Havsörn och kungsörn – så skiljer du dem åt

Naturens ABC En örn med vit stjärt – en gammal havsörn. Eller en ung kungsörn? För att känna igen våra största rovfåglar behöver man veta att de byter skepnad varje år. I minst fem år.

Så funkar signalarter

Det är lätt att säga ”det här är en fin skog”, men går det att visa svart på vitt hur höga naturvärdena är? Ja, det är tanken med signalarterna – de ger ett kvitto på vilka skogar som är viktigast för att bevara hotade arter. Här är sju vanliga signalarter.