Annons

Naturkompaniet sponsrar vandringsleder

Ökat intresse för vandring och bristande underhåll sliter hårt på svenska vandringsleder. Därför ger nu Naturkompaniet 3,5 miljoner kronor till tolv leder för upprustning och reparation.

Ljunghedarna brinner för livet

Ett färgsprakande hav som lockar både insekter och betesdjur eller en bister tillvaro med vedartade kvistar som ratas av djuren? Ljunghedarna hör till våra mest älskade strövmarker, men utan återkommande bränder minskar mångfalden snabbt.

Naturvårdsverket brister i arbetet med naturvård

Riksrevisionen riktar skarp kritik mot Naturvårdsverket som inte anses kunna förvalta Sveriges nationalparker och naturreservat på ett effektivt sätt. Och hälften av landets 30 nationalparker har skötselplaner som är mer än 20 år gamla.

Naturvård på paus

Inför vårändringsbudgeten skrev regeringen att ”resurserna för skötsel av värdefull natur ska stärkas med 30 miljoner kronor under 2024”. Men under Tidöregeringens tid har naturvårdsanslaget i själva verket minskat med hela 900 miljoner kronor.

Naturvård hotas av specialister

Naturvårdspolitiken har under lång tid, oavsett regering, varit en rätt spretig historia. Det saknas en övergripande vision för vad man vill åstadkomma och insatserna utvärderas sällan. Hur ska naturen egentligen skötas och vem ska göra jobbet?

”Jakt är både roligt och nödvändigt”

Debatt Blanda inte ihop nöjesjakt, som används för att skuldbelägga jägare, med att jakt är roligt. Det är det, men det är också nödvändigt för viltförvaltningens skull, skriver Anders Nilsson, biträdande riksjaktvårdskonsulent, vid Svenska Jägarförbundet.

”Jakt ska vara ett sant nöje”

Debatt Jakt är inte en slags självpåtagen herderoll för att kontrollera och reglera viltpopulationer, utan ett historiskt, hållbart naturresursutnyttjande. Och ett rent nöje. Det skriver Carl-Gustaf Thulin, forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU).

Hans insatser för skogen prisas

Naturskyddsföreningens årliga skogspris går till Jan Bertilsson, ordförande i föreningens Mariestadskrets. ”Jag blev förvånad och glad”, säger han och hoppas att fler ska få upp ögonen för möjliga lösningar inom skogsbruket.

Gruppens artkoll räddar stadsnära skog

I somras fick Nya skogsgruppen Uppsala tillsammans med kretsen stopp på avverkningar i ett populärt stadsnära naturreservat. Närgångna inventeringar och kul gemenskap är framgångsmodellen för gruppen.

De iberiska lodjuren tillbaka i Portugal

Det iberiska lodjuret räknades tidigare som ett av världens mest sällsynta kattdjur. Arten var länge försvunnen från Portugal, men ett nytt projekt har fått stammen att öka till drygt 150.