Så ska tång bli framtidens mat
Utefter Bohusläns kust skördas tång och sjöpung i jakt på hållbara alternativ. Nu hoppas såväl företagare som forskare på att få se mer av havets okända mat på tallriken.
Utefter Bohusläns kust skördas tång och sjöpung i jakt på hållbara alternativ. Nu hoppas såväl företagare som forskare på att få se mer av havets okända mat på tallriken.
Som barn städade Regan McEnroe stränder i New York och i Sverige fick hon upp ögonen för Östersjöns miljö. Nu har hon tilldelats Östersjöfondens ungdomspris för sitt engagemang och arbete att påverka fiskeripolitiken.
I princip alla svenskar vill öka skyddet av våra hav och stoppa överfisket, enligt en ny opinionsundersökning om skydd av havet och fiskereglering i EU. Åtta av tio svenskar anser att politikerna bör prioritera biologisk mångfald i haven mer.
Regeringen vill flytta ut trålgränsen i Östersjön från fyra till tolv sjömil utanför kusten, helt förbjuda bottentrålning i marina skyddade områden och öka jakt på säl och skarv. Naturskyddsföreningen är försiktigt positiva.
Tidigare varningar om att europeiska trålare fiskar ut haven utanför den afrikanska västkusten har inte hörsammats. I Senegal varnar man för konsekvenserna, som dyrare lokal fisk, ökad arbetslöshet och större migration till EU.
I januari 2004 fick Sverige en ny trålgräns i Kattegatt. Tanken var att öka skyddet och begränsa den trålning som var är tillåten innanför gränsen. I stället kom danska trålare närmare kusten och fiskebestånden fick mindre skydd.
EU-kommissionen har gjort en helomvändning i fiskepolitiken. Från att ha föreslagit fiskestopp i Östersjön vill de luckra upp skyddet mot överfiske. Ett förslag som möts av kritik av parlamentariker såväl som miljörörelsen.