”Samerna har en central roll i miljödebatten”

Debatt Samernas rättigheter, kultur och traditioner är viktiga i arbetet med klimatomställning och skydd av biologisk mångfald. Därför är det också viktigt att lyfta detta urfolks rättigheter i tidningen Sveriges Natur, skriver chefredaktör Erik Halkjaer.

”Gruppen samer är en exklusiv minoritet”

Debatt Om gruppen samer avgränsas till renägare och samebyar är de en exklusiv minoritet vars röst hörs relativt mycket. Det är inte Sveriges Naturs uppgift att fokusera på deras rättigheter, utan på att bevara och försvara naturen, skriver Börje Andersson, medlem i Naturskyddsföreningen.

Gör samernas röster hörda

Ledare Det är dags att inkludera Europas enda urfolk i samhällsdebatten om den gröna omställningen. Samernas kultur och marker kan inte offras för att vi inte är beredda att förändra vårt sätt att leva för att stoppa klimatförändringarna. Det skriver Sveriges Naturs chefredaktör Erik Halkjaer.

Grönt ljus för omstridda gruvplaner i Kallak

Den 25 juni gav även Högsta förvaltningsdomstolen klartecken till gruvplanerna i Gállok/Kallak, efter rättsprövning av regeringens beslut att bevilja bearbetningskoncession i området.

Elin Anna Labba: inte längre så artig

Elin Anna Labba borrade först i den egna släkthistorien, men berättelsen växte till en uppmärksammad uppgörelse med ett mörkt kapitel i svensk nutidshistoria. Nu kommer fortsättningen.

”Det duger inte att stå bredvid och titta på”

Debatt Alla måste ta sitt ansvar i omställningsarbetet, så även urfolk som samerna. Det skriver Per Kågeson, som reagerar på Sara-Elvira Kuhmunens krönika samt reportaget om grafitgruvan i Vittangi i senaste numret av Sveriges Natur (5 – 2023).

Omstridd gruva utmanar grön omställning

Superren liten mineralfyndighet som ger fart åt klimatarbetet? Eller stort smutsigt dagbrott som slår ut höga naturvärden och traditionell renskötsel, för en osäker miljövinst? Striden om grafitgruvan i Vittangi ställer begreppet grön omställning på sin spets.

Grön kolonialism i omställningens namn

Krönika I klimatkrisens och den gröna omställningens namn tycks allt tillåtet, men det samiska ungdomsförbundet ordförande Sara Elvira Kuhmunen påminner om att mänskliga rättigheter och internationella konventioner fortfarande ska följas.

Domstol ger tillstånd för gruva i Vittangi

Mark- och miljödomstolen har beslutat att företaget Talga AB får tillstånd att bryta grafit i Nunasvaara södra, utanför Vittangi, i Norrbotten. Naturskyddsföreningen ser det som obegripligt att inte större hänsyn tagits till samebyarna.

”Skriv in naturens rättigheter i regeringsformen”

Debatt Feministiskt Initiativ vill sätta stopp för nya gruvor i Sverige och upphäva beslutet om en gruva i Gállok. I stället bör mer resurser läggas på återvinning av mineraler och metaller, skriver partiledare Teysir Subhi.