Den tyska skogsmodellen
I ett varmare klimat växer intresset för nya skogsbruksmetoder i Tyskland. Här är granplantering och kalhyggen på väg bort. Sveriges Natur åkte till Lübeck för att spana in såväl naturnära som traditionellt skogsbruk.
I ett varmare klimat växer intresset för nya skogsbruksmetoder i Tyskland. Här är granplantering och kalhyggen på väg bort. Sveriges Natur åkte till Lübeck för att spana in såväl naturnära som traditionellt skogsbruk.
Mark- och miljööverdomstolen avslår flera markägares ansökningar om dispens att få avverka skogsområden där den fridlysta arten knärot växer. I och med beslutet vinner den lokala Naturskyddsföreningen och skogsgruppen i Stjärnsund en lång rättslig kamp.
Lavnörden från Stockholm fick med sig hela Jokkmokksbygden på artjakt för att rädda den hotade gammelskogen. Nu är Mats Karström nära målet 200 räddade skogar, men det tog 36 år.
När både länsstyrelsen och Skogsstyrelsen sade ja till avverkning gick kommunen in med förbud. Garphytteklint utanför Örebro är ett pilotfall för den nya skogspolitiken. Skyhöga naturvärden och lokal opinion ställs mot äganderätt och myndigheterna tolkar läget olika.
I ett undanskymt pressutskick meddelar klimat- och miljöminister Annika Strandhäll att Naturvårdsverket får i uppdrag att skapa fler nationalparker. Miljöpartiet tar åt sig äran för insatsen och varnar för minskad miljödebatt om partiet åker ur riksdagen.
Inför riksdagsvalet 2022 har Sveriges Natur frågat riksdagspartierna om deras syn på ägarfrågan i skogen och hur den eventuellt påverkar skogsbruk och naturvärden. Alla partier utom Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna vill se större frihet i skogen.
Naturskyddsföreningens årliga skogspris går till Jan Bertilsson, ordförande i föreningens Mariestadskrets. ”Jag blev förvånad och glad”, säger han och hoppas att fler ska få upp ögonen för möjliga lösningar inom skogsbruket.
På Naturskyddsföreningens skogskonferens tydliggörs konflikten i den svenska skogspolitiken. Under en debatt säger sig en majoritet av politikerna vara nöjda med den rådande skogspolitiken, trots kritik från såväl EU och forskare, som svenska myndigheter och civilsamhälle.
Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll har kastats rakt in i hetluften, när frågor om slutförvar, gruvor och skogsskydd ska avgöras. Hon vill inte prata om arter och nyckelbiotoper, utan pratar hellre om de breda penseldragen i hållbar utveckling.
Statsminister Magdalena Andersson styr nu utifrån oppositionens budget där bland annat skydd av skogen fått ge vika för sänkt bensinskatt. Sveriges Natur har pratat med Kristdemokraternas och Moderaternas miljöpolitiska talespersoner.