Annons

”Sveaskog kringgår samrådskravet”

Samebyar kritiska mot utförsäljning: Statliga Sveaskog säljer mark i känsliga och omstridda renbetesområden där samebyar i samråd sagt nej till avverkning. Ägarbytet upptäcks ofta först när skogsmaskinerna kommer för att avverka. – Känslan är att Sveaskog inte kör med öppna kort mot oss, att de medvetet vill kringgå samrådskravet och hänsynen till rennäringen, säger Brita-Stina Sjaggo i Luokta-Mávas sameby i Norrbotten.

Kritik mot Skogsstyrelsens förslag om nyckelbiotoper

Skogsstyrelsen föreslår att registrering av nyckelbiotoper vid avverkning ska upphöra, något som mött kritik på flera håll.
– Det riskerar att underminera förtroendet för FSC-märkningen liksom för den svenska skogsmodellen, säger Maria Forsberg, universitetslektor på Uppsala universitet.

Pengar till skydd av skog räcker inte

Regeringen beskriver det som en satsning. Men i praktiken sänks anslagen för skydd av skog till Skogsstyrelsen. Samtidigt pekar Naturvårdsverket på att nära 700 miljoner fortsatt saknas i miljömålsarbetet.

”Debatten har blivit en ekokammare”

Budskapet att äganderätten är under attack har förts fram under några år i skogstidningar och regionala tidningar utan särskilt mycket mothugg, enligt historiker Anna Sténs vid Umeå universitet.

Ingen fälld enligt skogsvårdslagens naturvårdsparagraf

Sedan skogsvårdslagen infördes 1993 har ingen dömts för brott mot paragrafen som handlar om naturhänsyn. Den är skriven på ett ovanligt sätt som gör den helt tandlös, enligt Jan Darpö, professor i miljörätt.

Tjänstemän hotas till tystnad

Många tjänstemän vågar inte uttala sig i frågan om omvänd naturvårdsgallring. Skogsfrågan har blivit infekterad. Tjänstemän  vittnar om en hårdnande stämning där den som för naturvårdens talan kan få sänkt lön, eller till och med riskera jobbet.

Skogsägande väcker starka känslor

Den emotionella dimension av att äga skog väger tungt. Därför väcker diskussionen om äganderätt starka känslor, säger forskaren Sabina Bergsten som har djupintervjuat skogsägare.

Vägrade hugga nyckelbiotop

Skogsmaskinföraren Jim Björklund sade ifrån när uppdragsgivaren ville att han skulle avverka det han bedömde som en nyckelbiotop.

En månad senare sades han upp. Nu kallar han certifieringen ett spel för gallerierna.

Striden om skogen

Omvänd naturvårdsgallring är ett av de fulare tricken i striden om skyddet och ägandet av den svenska skogen. Samtidigt som nyckelbiotoper och äganderätt tas upp i riksdagsdebatten om regeringsbildningen kommer ett tips till redaktionen.