Skogens sagosvampar: vaxskivlingarna

Naturens ABC Det är svårt att inte bli glad av vaxskivlingar när man har lärt känna dem. Förutom deras sagolika färger och lukter är de också vägvisare till de finaste ängsmarkerna.

Rebellsvampar skålar in våren

Naturens ABC Hösten är svamparnas tid. Men en liten rebellisk skara dyker upp på våren. Här finns såväl sammetsbomber och minitulpaner som små lysande skålar som älskar älgkiss.

Hotad framtid för gammelskogens dyrgrip

Goliatmusseronen är Japans nationalsvamp och en av världens dyraste svampar. Den berättar om svenska skogars historia och visar på värdet av skog som aldrig varit kalavverkad.

Lär dig odla svamp

Vi är många som älskar svamp, men visste du att den går att odla på egen hand? För den som vill testa går det att med relativt små medel starta en inomhusodling.

Svamparnas hemliga liv

På en vanlig svamputflykt går vi förbi de flesta svampar och den stora massan finns dold under fötterna. Men de okända och osynliga har skogens liv i sina långfingrade händer. Nära hälften av det kol som lagras i skogsmarken finns i svamparna och efter en avverkning ändras allting snabbt.

Rubbat svampliv långt efter avverkning

Svamparna som lever i symbios med träd svälter ihjäl om träden avverkas. De vanligaste arterna verkar komma tillbaka, men fortfarande 50 år efter en avverkning ser svampsamhället ­annorlunda ut.