Annons

Teknisk infrastruktur styr vår relation till naturen

Opinion Vår relation till miljö och natur blir alltmer beroende av digitala hjälpmedel men vad är det för data som används och vem är det som mäter? Det frågar sig Carin Graminius, forskare i informationsvetenskap och René van der Wal, professor i ekologi. De menar att frågor om teknisk infrastruktur behöver lyftas mer.

Myten om framtidens reaktorer

Det har talats om små reaktorer sedan 1995 och om fjärde generationens kärnkraft sedan andra världskriget. Än så länge byggs det bara i liten skala, ofta med koppling till kärnvapenprogram, men anses ändå vara lösningen på energikrisen, enligt riksdagens kärnkraftsförespråkare.

AI + klimat = sant?

Allt fler anser att artificiell intelligens, AI, kan bidra till en mer hållbar planet. Samtidigt är tekniken en gigantisk utsläppsbov. Ren el behövs för att hantera paradoxen.

Fixa grönare teknikpark

Samtidigt som it-tjänster gör att man kan minska på resandet står industrin för stora utsläpp. Så här kan du göra teknikdjungeln lite grönare.

Flygmekanism hos fjärilar fascinerar

Fjärilarnas vingar må se något klumpiga ut, men ny forskning visar att vingslagen är långt mer avancerade än forskare tidigare trott. I studien upptäcktes en unik flygteknik som kan inspirera utvecklingen av drönare.

Låt luren leva längre

Ett snabbdopp i vattnet eller ett batteri som laddar ur behöver inte betyda slutet för mobilen. Vi har samlat tipsen som ger luren längre livstid.

Bit för bit – här läggs pusslet till framtidens solceller

I Uppsala ska solcellstekniken ta ett rejält kliv framåt. Sveriges Natur har besökt Ångströmlaboratoriet och fått veta mer om betydelsen av moln, blyatomer och ljusets våglängd. Det handlar om en energikälla som kan försörja hela det mänskliga samhället flera gånger om.

Helena Granström om gammelskog och frihet

Essä ESSÄ Gör den nya tekniken oss fria – eller bara frikopplade från de egentliga förutsättningarna för våra liv? Helena Granström skriver om gammelskog och mänsklig frihet.