Trallvänliga tips: så vårdar du bäst din altan
Dags att ta hand om din träaltan? Tänk på att använda dig av de miljöbästa produkterna och undvik att skada natur och djurliv i trädgården.
Dags att ta hand om din träaltan? Tänk på att använda dig av de miljöbästa produkterna och undvik att skada natur och djurliv i trädgården.
En gammal odlingsmetod har på sistone fått en renässans. Nämligen att använda biokol, som kan förbättra jordar och samtidigt binda koldioxid i marken. Det är också därför materialet ibland kallas för det svarta guldet. Sveriges Natur bjuder på tips om hur du själv kan göra biokol.
Det våras för våren. Det är således hög tid att börja förbereda inför odlingssäsongen. Varför inte genom att bygga några hållbara odlingslådor?
I ett omfattande test har Naturskyddsföreningen hittat gifter i 53 av 54 krukväxter och 36 av 68 fröpaket i svensk blomsterhandel. Märkningen ”Från Sverige” visade sig också vara fel.
Många av våra vilda vänner ger sig snart ut på bostadsjakt. En del har dock svårt att hitta tak över huvudet. Med en holk i din närhet kan du få helt nya grannar.
Under många år har välstädat varit normen för hur en villaträdgård ska se ut, där alla löven krattas bort på hösten. Men löven innehåller näring som är mumma för gräsmattan, så låt dem ligga.
Även en liten trädgård kan bidra positivt till miljö och natur. Ronny Fritsche ifrågasatte normerna i sin radhusträdgård och skapade en oas för biologisk mångfald.
Mossträdgårdar och mossvandringar är ett sätt att stanna tiden. Med nya boken Mossa – I skog, trädgård och kruka vill Ulrica Nordström sprida den japanska mosstrenden.
Deras vilda trädgård har blivit en fristad för hotade och missgynnade insekter. Visionen är att ett lapptäcke av vilda miljöer i odlingslandskapet ska rädda insekter på stark tillbakagång.