”Samerna har en central roll i miljödebatten”

Debatt Samernas rättigheter, kultur och traditioner är viktiga i arbetet med klimatomställning och skydd av biologisk mångfald. Därför är det också viktigt att lyfta detta urfolks rättigheter i tidningen Sveriges Natur, skriver chefredaktör Erik Halkjaer.

”Gruppen samer är en exklusiv minoritet”

Debatt Om gruppen samer avgränsas till renägare och samebyar är de en exklusiv minoritet vars röst hörs relativt mycket. Det är inte Sveriges Naturs uppgift att fokusera på deras rättigheter, utan på att bevara och försvara naturen, skriver Börje Andersson, medlem i Naturskyddsföreningen.

Gör samernas röster hörda

Ledare Det är dags att inkludera Europas enda urfolk i samhällsdebatten om den gröna omställningen. Samernas kultur och marker kan inte offras för att vi inte är beredda att förändra vårt sätt att leva för att stoppa klimatförändringarna. Det skriver Sveriges Naturs chefredaktör Erik Halkjaer.

”En ordförande för en mer systemkritisk miljörörelse”

Debatt Till ny ordförande för Naturskyddsföreningen föreslår 50 av föreningens och Fältbiologernas medlemmar Lanja Rashid, från Jordens vänner. ”För en mer systemkritisk, feministisk och antirasistisk miljörörelse”, skriver de.

En miljöförsvarare dödas varannan dag

Läget är illa för miljöaktivister världen över. Det senaste decenniet har 1733 personer dödats i sin kamp för att skydda natur och miljö.

En brasiliansk urkraft kandiderar

Urfolksledaren Sônia Guajajara är en av Brasiliens främsta försvarare av regnskogen. Nu kandiderar hon för en plats i parlamentet i valet den 2 oktober.

Striden om gruvan i Kallak

Gruvplanerna i Kallak ställer frågorna om urfolksrättigheter och miljöpåverkan på sin spets. För redan pressade samebyar blir det en exploatering för mycket. Sveriges Natur besökte Jokkmokk kort innan regeringen sade ja till att gå vidare. ”Den dag gruvan kom på tal blev vi de stora förlorarna”, säger Mikael Kuhmunen i Sirges sameby.

Hon tar strid mot gruvan

Batteriboomen i norr har väckt gruvplanerna i Rönnbäck på nytt. Marie Persson Njajta kallar det grön kolonialism.

Palmepriset går till miljöaktivist i Ecuador

Urfolks- och miljörättsaktivisten Patricia Gaulinga, från Ecuador, belönas med Olof Palmepriset 2022. Hon får det för sin livslånga kamp för urfolkens och naturens rättigheter och skydd av Amazonas regnskog.

Miljardlöfte till urfolks landrättigheter

Under klimattoppmötet COP26 utlovades tidigare i år en större summa än någonsin till världens urfolk för att skydda miljön. Ett löfte som välkomnas med viss försiktighet av experter, enligt en ny analys i tidskriften Foreign Policy.