Annons

Hitta rätta vägen till ett grönare jobb

Naturguide eller marinbiolog? Du som ska börja gymnasiet och brinner för natur och miljö har en hel del att välja mellan. Så här hittar du programmet som passar just dig.

Plugg för framtiden

Kanske vill du skapa framtidens ­batterier eller arbeta med hållbar konsumtion? Redan i gymnasiet kan du välja inriktning mot miljö och klimat.

Raka vägen till jobbet inom miljö och natur?

Vilken utbildning ska man egentligen ha för att arbeta med miljö, natur eller hållbarhetsfrågor? Sveriges Natur listar tio utbidningar och frågar några av dem som arbetat sig till toppjobb i branschen. En kemist, en jägmästare och en doktor i miljörätt. De är eniga om att utbildning är viktigt och att man alltid måste skaffa sig ny kunskap, men vilken inriktning och hur man skaffar den spelar mindre roll.

Åsa Romson: ”Jag hade ingen spikrak idé”

Det var genom studierna som Åsa Romsons miljöintresse väcktes. Där mötte hon miljöorganisationer och studentrörelsen, vilket resulterade i att hon utbildade sig till jurist inom miljöfrågor, blev doktor i miljörätt och sedermera Sveriges miljöminister mellan 2014 och 2016.

Håkan Wirtén: Utbildning avgörande för framtiden

Tidiga morgnar tillsammans med pappa på högmossen utanför Jönköping lade grunden till naturintresset. Håkan Wirtén, som sedan 2010 är generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF, beskriver barndomens miljöintresse som ”brett och allmänt”.

Maria Smith: ”Hållbarhet en affärsstrategisk fråga”

Maria Smith, chef för hållbarhetsstrategi på ICA, växte upp med ett stort intresse för djur och natur och även om hon inte hade någon tydlig plan från början visste hon att hon ville studera något som berörde miljöfrågorna. Hon läste till civilingenjör i kemiteknik.