Annons

Naturkompaniet sponsrar vandringsleder

Ökat intresse för vandring och bristande underhåll sliter hårt på svenska vandringsleder. Därför ger nu Naturkompaniet 3,5 miljoner kronor till tolv leder för upprustning och reparation.

Vandra med gröna steg i sommar

Fjällvandra utan att belasta naturen. Fjälledare Peter Lindström delar med sig av sina bästa tips.
– Det enda spår vi lämnar efter oss ska vara fotavtrycken, säger han.

De vandrar för klimatet

Under sommaren har det på flera platser i Sverige organiserats vandringar med syfte att lyfta klimatfrågan. Initiativet går under parollen “Klimatvandra 2023”, och några som hakat på är Naturskyddsföreningen i Österåker. 

Konst och arkitektur för att få folk att stanna i naturen

Debatt Pandemin ledde till att fler svenskar sökte sig ut i naturen. Ett sätt att få dem att behålla intresset är att jobba mer med konst och arkitektur utefter till exempel vandringsleder, skriver arkitekten Joakim Kaminsky.

Nytt land i sikte

För Maha Galal Fayed var friluftsliv ett nytt fenomen när hon kom till Sverige. Längs en havsstrandsvandring i Skåne berättar hon och vännen Kawtar Sahmaoui om hur de hittat ut i naturen, mycket tack vare det prisbelönta friluftsprojektet Äventyrsgruppen.

Vandring som belyser fjällens hotade doldis

För att uppmärksamma fjällvärldens doldis, de fjällnära skogarna, och hoten de står inför har Naturskyddsföreningen i Jämtland-Härjedalen startat ett vandringsprojekt.

Njutbar vinterhajk med vegomat i ryggsäcken

Det finns flera fördelar med att ge sig ut i naturen vintertid. Möjligheten att sitta framför brasan mörka kvällar och lyssna på ugglor – och vakna tidigt till fjärdarnas sjungande isar. Planera för en njutbar och välsmakande upplevelse.

Gå i fred på uråldrig väg

Upplev urskog längs den norra delen av Pilgrimsleden i Dalsland. Du får tio mil för dig själv över berg, förbi sjöar, över ängar och genom tät granskog.

Björnlandet – en skog formad av eld

Det är en skog som har varit för otillgänglig för att brukas. Men nya leder, som slingrar sig mellan 500 år gamla tallar, gör Björnlandets nationalpark till ett paradis för den som vill uppleva hur bränderna påverkar skogen.