För mycket PFAS i var tionde dricksvattenprov

Nio av tio dricksvattenprover innehåller PFAS. Dessutom innehåller dricksvattnet i flera kommuner  mer PFAS än de nya gränsvärdena kommer tillåta, enligt en ny analysrapport från Naturskyddsföreningen. Den visar också att vattnet ofta innehåller mycket höga halter TFA, en PFAS-sort som sällan undersöks.

Giftigt vatten i Försvarsmaktens spår

Försvarsmakten ska försvara Sverige mot yttre hot, men utgör också ett hot mot befolkningen. Genom flygvapnets övningar har de hälsofarliga kemikalierna PFAS släppts ut på flera platser i landet. Nu riskerar halterna att öka även i Vättern.

Astor Ericsson räddar en flytande skatt

Älven han växt upp vid hotas av vattenkraftens utbyggnad. Med hjälp av kunskap, kontakter och envishet försöker Astor Ericsson sätta stopp.

Dokumentär skildrar miljöskandal om PFAS

Tio år efter att larmet om att 5 000 Kallingebor fått i sig giftigt vatten får nu Högsta domstolen sista ordet. Kan ansvaret läggas på det kommunala vatten- och avloppsbolaget Ronneby Miljöteknik eller inte? I en ny P1 dokumentär skildras den kanske värsta miljöskandalen i Sverige någonsin.

Underverk under ytan

Med havskajaken och kameran som verktyg finns mycket att upptäcka under havsytan. Som de gåtfulla maneter som tycks sväva fram pådrivna av strömmar och vattenrörelser.

Historiskt avtal för djuphaven

Efter nästan två decennium av förhandlingar finns nu ett FN-avtal om att skydda internationellt vatten. Fantastiskt roligt, kommenterar chefsförhandlare Niklas Kebbon.

Qatar kritiseras för ”koldioxidneutralt” VM

Klimatpåverkan och vattenåtgång skjuter i höjden när Qatar arrangerar ”historiens första koldioxidneutrala fotbolls-VM”. Ett jättebekymmer, säger Svenska Fotbollförbundet.

Mångfald av liv under ytan

Det finns en fantastisk mångfald av liv under vattenytan som de flesta aldrig ser. Naturskyddsföreningens fototävling Underverk öppnar upp en hotad vattenvärld.

Se upp för silver i kläder

Det kan låta lockande att köpa kläder som stoppar svettlukt. Men de är ofta behandlade med silver som släpper i tvätten och gör sjövatten giftigt för fiskar.