Annons

En domstol i stövlar tar sig an vattenkraften

När vattenkraftverkens miljövillkor ska uppdateras i den landsomfattande vattenkraftsreformen ställs energiproduktion mot naturvärden och biologisk mångfald. Inte sällan utanför rättssalarnas torra lokaler. Sveriges Natur har följt en domstolsförhandling i gummistövlar utefter en å i Sjuhäradsbygden.

Politiker kräver drift av reaktorer med säkerhetsbrister

Flera politiska partier vill att de två äldsta reaktorerna i Ringhals ska fortsätta drivas. Men i dagsläget uppfyller de inte säkerhetskraven på moderna kärnkraftsanläggningar. Att åtgärda det skulle kräva stora, kostsamma åtgärder. Ringhals presschef Anna Collin menar att politikerna borde ha mer framförhållning.

Vattenfall marknadsför kärnkraft som klimatbäst

Vattenfall satsar hårt på att presentera kärnkraften som hållbar. Kundtjänsten erbjuder kärnkraft som förnybar och hemsidan beskriver den som bäst för klimatet. Den presenteras också under rubriken ”Bra Miljöval”.
– Vi har kontaktat Vattenfall och uppmanat dem att ändra, säger Jesper Peterson, enhetschef för märkningen hos Naturskyddsföreningen.

Ministern om Vattenfalls kolaffärer: ”Gigantiska felinvesteringar”

Sverige ska bli kolfritt inom några decennier, det har regeringen nyligen skrivit under på. Men statliga Vattenfall fortsätter sin import av stenkol, varav en femtedel från det våldsdrabbade Colombia. Klimatminister Isabella Lövin kritiserar nu kolaffärerna.
– Jag anser att det här är gigantiska felinvesteringar av Vattenfall, säger Isabella Lövin till Sveriges Natur.

Nya hot mot gruvaktivister i Colombia

Tre aktivister som kritiserar stenkolsbrytningen i Césarregionen i Colombia har mottagit allvarliga hot under de senaste veckorna. Svenska Vattenfall är en de stora inköparna av det kontroversiella stenkolet; en femtedel av Vattenfalls stenkol kommer härifrån.

Vattenfall köper kritiserad stenkol i Colombia

Statliga Vattenfall köper stenkol från Colombia, trots att brytningen orsakar både miljöproblem och brott mot mänskliga rättigheter. Fackföreningsledare och småbönder förföljs och sedan fredsavtalet förra året har antalet mord kopplade till gruvbrytningen ökat kraftigt. Organisationer vädjar till Vattenfall att i alla fall tillfälligt stoppa importen.

Vattenfalls brunkol bidrar till försurning

Vattenfalls brunkolskraftverk i Tyskland har inte bara stora utsläpp av växthusgaser, de bidrar också med stora mängder försurande ämnen som släpps ut i luften. Med vind och regn förs så de sura utsläppen hit till oss i Sverige och regnar ned över våra sjöar och skogar. Vattenfalls anläggningar har dubbelt så höga svavelutsläpp som hela Sverige.

Ingen riskanalys fanns för brunkolsaffären

Någon riskanalys fanns inte när försäljningen av Vattenfalls tyska brunkol landade på regeringens bord i april, kan Sveriges Natur avslöja. Detta trots tidigare rekommendationer från Riksrevisionen.