Annons

Utsläpp från svensk avfallsförbränning ökar

Sveriges klimatutsläpp minskade med fem procent 2022 och hamnade tio procent under nivån före pandemin. Samtidigt slog utsläppen från sopförbränningen rekord och de svenska utsläppen från biobränslen ökar.

Sveriges utsläpp ökar efter pandemin

Sverige släppte ut knappt 48 miljoner ton växthusgaser 2021. Det är mer än pandemiåret 2020, men den långsiktiga trenden visar ändå att utsläppen sakta går ner.

Kraftigt minskade utsläpp under pandemin

Förra året minskade de svenska växthusgasutsläppen med nästan 9 procent, enligt Naturvårdsverket. Delvis beror det på pandemin, men det handlar också om en långtgående trend sedan 1990-talet.

Utdikade våtmarker står för 20 procent av Sveriges klimatutsläpp

Under det senaste seklet har ungefär en fjärdedel av Sveriges våtmarker försvunnit. Våtmarkssatsningen som infördes 2018 av regeringen skulle hjälpa till att motverka utvecklingen. Men satsningen har avslutats och miljökvalitetsmålet Myllrande våtmarker kommer inte att uppfyllas i år.

Koldioxidutsläppen minskar fortfarande för långsamt

De svenska koldioxidutsläppen minskade med 1,4 procent under 2017. Det visar Naturvårdsverkets preliminära statistik. Men utsläppsminskningen går alldeles för långsamt om vi ska klara av de uppsatta klimatmålen. Då behövs i stället en minskning med i snitt mellan fem och åtta procent om året.
– Minskningstakten är för långsam, säger Jonas Allerup, klimatanalytiker på Naturvårdsverket.

De släppte ut mest koldioxid i Sverige 2017

Ett fåtal anläggningar i den svenska industrin står för en stor andel av de fossila utsläppen i Sverige. De tre värsta anläggningarna har under tio år släppt ut nästan lika mycket fossil koldioxid som alla inrikestransporter i Sverige under tre år. Här är listan över de värsta utsläpparna av koldioxid från fossila källor år 2017.

Utsläpp från konsumtion fortfarande höga

Utsläppen av växthusgaser från vår konsumtion minskar inte på samma sätt som Sveriges nationella utsläpp. Istället importerar vi utsläpp utifrån med de varor vi köper. Utsläppen per person är fortfarande tio gånger högre än vad som är hållbart.