Mer vind än kärnkraft under vintersäsongen
Under den svenska vintern är elbehovet som störst. Och de gångna vintermånaderna december-februari gav vindkraften för första gången mer el till Sverige och de länder vi handlar el med än kärnkraften.
Under den svenska vintern är elbehovet som störst. Och de gångna vintermånaderna december-februari gav vindkraften för första gången mer el till Sverige och de länder vi handlar el med än kärnkraften.
En översyn av det första året utan kärnkraft i Tyskland visar att kärnkraften ersatts av vind- och solkraft och effektivare energianvändning. Samtidigt har fossilkraften, framför allt från brun- och stenkol, halverats sedan 2010.
När Sveriges försvar växer erbjuds förenklade miljöprövningar och havsvindkraftsparker stoppas. Agerandet har fått kritik, men när Sveriges Natur söker en ansvarig för hållbarhet hos Försvarsmakten framkommer det att någon sådan inte finns.
Från 1 januari 2025 och fem år framöver erbjuds försvaret ett snabbspår för miljöprövningar. Ett inte helt okontroversiellt beslut som under remissrundan möttes av kritik på flera håll visar en sammanställning som Sveriges Natur har gjort.
Två av Forsmarks tre reaktorer står stilla. En på grund av sprickor och nu senast en för att den inte behövs. Forsmark 2 är inte lönsam just nu.
Moderaternas klimatpolitiska talesperson påstår att det i snitt tar nio år att få ett miljötillstånd i Sverige. Det stämmer inte visar en rapport från Naturskyddsföreningen och siffror från Domstolsverket.
”Tysk elektrifiering går nu långsamt av det enkla skälet att det kraftslag som växer mest är kolkraft”, sade statsminister Ulf Kristersson mot slutet av SVT Agendas partiledardebatt den 8 oktober. Det stämmer inte, kan Sveriges Natur visa.
Naturskyddsföreningen vill stoppa 13 projekt för havsbaserad vindkraft. Det framgår av ett positionspapper som publicerats av föreningen. Generalsekreterare Karin Lexén säger till Sveriges Natur att föreningen generellt är positiv till vindkraft.
Världens koldioxidutsläpp fortsätter att öka, men den andel el som produceras med hjälp av sol och vind ökar stadigt och utgör nu 12 procent av den globala mixen. Kärnkraftens andel har minskat till 9 procent. Det framgår av den senaste årsstatistiken från organisationen Energy Institute.