App räddar regnskogen
AKTUELLT - ELDSJÄL * Med hjälp av en ny app kan bybor bidra till att stoppa illegal avverkning av Liberias regnskogar.
Bakom projektet står Silas Siakor. Han är miljöaktivist och mest känd för att med fara för sitt eget liv ha avslöjat och satt stopp för om-världens timmeraffärer med expresidenten och krigsbrottslingen Charles Taylor på 1990-talet.
Varför vill ni så gärna jobba med folk på landsbygden?
– En del tror att det är byborna som måste utbildas, men det är tvärt om. De vet att det på lång sikt är dåligt att fälla skogen och det är de som år efter år har koll på om skogen bli mindre, bäckarna torkar eller djuren blir färre.
Nu delar ni ut smartphones till byar som i vissa fall saknar telefonnät, varför?
– Det är ett pilotprojekt med appen Timby. I den samlar våra aktivister in bilder och videor på illegal skogsavverkning. Ibland tar det två veckor innan vi får informationen på minneskort, men jämfört med vad vi är vana vid är det nästan som att jobba i realtid.
Ger det resultat?
– Redan under den första workshopen upptäckte en aktivist avverkning som baserades på ett felaktigt kontrakt. Med bevisen från appen drogs kontraktet in och skogen räddades. Just nu har vi tolv aktivister men fler ska utbildas.
Vilka är de största hoten mot Liberias regnskogar?
– Småskaliga bönder står fortfarande för den största avverkningen. Vi jobbar med dem för att skapa möjligheter till hållbara odlingsme-toder. Sedan är det skogsbolagens gallringar och de nya palmoljeföretagens plantage som sveper bort skogen.
Cirka 40 procent av Liberias yta är regnskog, hur viktig är den?
– Folk får vatten, mat, mediciner och virke från skogen. Mer än hälften av liberianerna är direkt beroende av den och många andra är indirekt beroende.
Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.