Ätmaskinen

NYFIKEN * Larvernas enda uppgift är att äta så mycket att de orkar förvandla sig till vuxna insekter. Man kan sitta under en ek och höra käkarna tugga och larvbajset falla. Vi tittar närmare på trädödare, hallonmaskar och glupska trollsländor.

Skribent Micaela Lundell

Ungdomligt stuk

Larver ser ofta helt annorlunda ut när de blir vuxna. En av våra

snyggaste fjärilar, makaonfjärilen, ser bara ut som en liten fågellort i början. Larven byter hud – och utseende – flera gånger. Den blir citrongul med svarta ränder och mörkgula prickar, sedan grön med svarta ränder och röda prickar och ett rött, illaluktande utskott bakom huvudet som den kan skrämmas med.

Många nattfjärilar ser ut som lurviga, färggranna gosedjur när de är larver. När de är vuxna lägger man knappt märke till dem, eftersom de ofta bara är lite tråkigt brungrå.

Vattenmonster

Trollsländornas larver är riktiga monster. De kan blixtsnabbt slunga ut sin hårda underläpp för att fånga grodyngel, småfisk och andra byten. Fiskar man upp en trollsländelarv tillsammans med andra småkryp och lägger i en burk, har man snart bara den glupska trollsländan kvar.

Massor av insektslarver lever i vatten. Stickmyggor hänger i ytan med huvudet nedåt och en snorkel i bakändan.

Fjädermyggornas larver kan täcka hela botten, 50 000 stycken på en enda kvadratmeter.

Dagsländorna har tre spröt i ändan och byter hud uppåt tjugo gånger innan de är vuxna.

Tuggmotstånd

En av de största larverna man kan hitta i Sverige är trä­dödaren, som också heter träfjäril. Den kan bli en decimeter lång och är köttröd med svarta, superstarka käkar. Först lever den inuti ett levande lövträd i ett par, tre år. Sedan ger den sig ut på marken för att hitta död ved, och det är då man har en chans att se den.

Det finns många fjärilar, skalbaggar och steklar som lever inuti träd och gnager gångar i veden. De flesta är larver i månader och år, medan de bara lever som flygande insekter i några veckor.

Spökträd och ormspott

Larver gömmer sig på alla möjliga sätt. Spinnmalar spinner in sig i vita, tunna trådar, medan de äter upp vartenda blad på trädet de sitter i. Efter ett tag ser träden ut som spökträd, täckta av en massa vitt spinn.

Spottstritarnas ljusgröna larver suger saften ur växter och sprutar ut den ur bakändan, samtidigt som de pumpar upp den med luft. På så sätt täcker de sig själva med ett bubbligt skum, som ser ut som spott.

Äta och ätas

De flesta larver blir själva uppätna innan de hunnit bli vuxna och få egna barn. En del av dem blir mat åt andra larver.

Parasitstekellarver lever inuti fjärilslarver, som deras mamma förlamat, och äter upp dem inifrån. De vet vilken del av larven de ska äta upp först, så att den håller sig levande, färsk och god så länge som möjligt.

Hallonmaskens sanna jag

»Hallonmasken« är ingen mask, utan en skalbagge som heter hallonänger.

»Masken i äpplet är en fjärilslarv. Antingen en äpplevecklare, om du kan se en tydlig gång in till kärnhuset (den älskar äppelkärnor). Eller en rönnbärsmal om fruktköttet smakar bittert och är fullt av tunna, slingrande gångar.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Micaela Lundell
Artikeln publicerades i