Annons
Bästa bilen för miljön?

Bästa bilen för miljön?

GRÖN GUIDE - BIL: När du ska köpa miljöbil finns det många val att göra. Plånboken styr, men också vilka bilar som har bäst miljöprestanda.

Skribent Anders Friström

ETANOLEN håller på att beskattas ut ur marknaden av hänsyn till EU:s statsstödsregler, även om skatten sänks något i höst. Därför körs de över 200 000 etanolbilarna i Sverige numera mest på bensin, samtidigt som etanolförsäljningen har minskat kraftigt, trots att utsläppen med etanol är cirka 55 procent lägre än vid bensindrift i samma bil. Biodiesel finns att få i olika former men dieselmotorns nackdel är fortfarande jämförelsevis högre kväveoxid- och partikelutsläpp. 

Fordonsgasen är kanske det biobränsle som har bäst miljöprestanda, även om fossilgas fortfarande blandas in på många håll för att biogasen inte räcker till. Det finns jämförelsevis få tankställen för gas, men antalet gasbilar är ändå över 50 000 och stigande. 

 

EL ÄR BILLIGT och finns överallt. I stället är det räckvidden som begränsar. Få vågar sig ut på långresa i en elbil även om räckvidden förlängts för de flesta nya modeller. Tesla S leder tävlingen stort med runt 50 mil på en laddning. Årets miljöbil Nissan Leaf tar dig kring 25 mil. Utsläppen blir naturligtvis låga, men det beror också på hur man räknar. Enligt Gröna bilisters räknesätt släpper en Nissan Leaf med en genomsnittlig nordisk elmix ut cirka 50 gram koldioxid per kilometer vilket är nästan i nivå med gasbilarnas utsläpp.  Laddar du med Bra miljöval-el blir utsläppen nära noll. Men vid laddstationen är det svårt att veta vilken sorts el du får.

Laddhybriderna lockar många. Men de kan bara som mest gå kring fem mil på el, sedan är det en bensinmotor som generar strömmen till de elmotorer som driver hjulen. Utsläppen blir ungefär i nivå med etanolbilarnas.

Vanliga hybridbilar, som Toyota Prius, kan bara gå några kilometer bara på el och är i praktiken väldigt bränslesnåla bensinbilar med elektrisk framdrivning. 

 


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Anders Friström
Artikeln publicerades i