Betalt för att låta skogen stå
Nedhuggning av skogar svarar för närmare en femtedel av alla växthusgasutsläpp globalt sett. Att minska avskogningen, särskilt i tropikerna, är ett snabbt sätt att minska utsläppen. Därför har regnskogarna tagit plats i klimatförhandlingarna under förkortningen REDD, ”Reduced Emissions from Deforestation and forest Degradation.”
Tanken är att regnskogsländerna ska få betalt för att inte avverka sin skog. Problemet är bara hur detta ska kunna genomföras i praktiken. Ett antal förslag finns på bordet. De fördelar sig i två huvudfåror, antingen offentligt finansierade program eller marknadslösningar.
– Det finns ett hopp hos många länder att man ska kunna få pengar för att skydda sin skog, säger Meena
Rahman från Third World Network, som löpande bevakar klimatförhandlingarna. Men inte ens inom u-länderna i G77-gruppen är man överens. Det finns så många obesvarade frågor. Vems är skogen, ursprungsbefolkningarnas eller statens? Hur undviker man korruption och luftaffärer? Hur belönar man de länder som redan har skyddat sina skogar?
Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.