Annons

Bilder om ett sammanhang

Det finns gott om exempel på att miljön tar stryk. Men att bara berätta om det tröttar. Fotografen Johan Hammar är mån om att också visa på möjligheterna att göra gott. Skönhet finns i bägge spåren.

Skribent Carl-Axel Fall

FOTOINTRESSET KOM TIDIGT, men Johan Hammar valde att utbilda sig till biolog. Det blev 15 år som konsult med naturvård och våtmarksrestaurering som uppgifter innan han lät bildskapandet ta över helt. Men han tvekar inför benämningen naturfotograf.  Han vill sätta natur, miljö och människor i ett sammanhang och tycker att be-nämningen då blir lite snäv.

– Jobbet börjar när jag tagit bilden. Hur ska jag kunna använda bilderna och min berättelse för att påverka i en viss fråga? Jag vill att bilderna och min kunskap ska göra världen lite bättre, säger han.

Med sin bakgrund, där det också finns en tid som handläggare på Naturskyddsföreningen i Skåne, har han sett som sitt uppdrag att berätta om naturvård i bild. Och då blir det såväl obekvämt som hoppfullt. Budskapet att det går att göra mycket bra för att rädda och restaurera natur är viktigt för balansen.

Bilderna här berättar om båda sidorna. Som fotograf finns det kanske en fördel i att även det förstörda kan visa upp någon slags skönhet. Det här uppslagets åkerbild är provocerande i sin rätlinjighet och berättar om ett rationellt jordbruk där man inte bryr sig om att spara ordentliga kantzoner kring bäcken. Med lite mer naturhänsyn i jordbruket skulle fler insekter, fåglar och växter kunna överleva. Samtidigt kan bilden ses som ett spännande modernistiskt verk.

Den välplöjda åkern och det uträtade diket leder till att näringsämnen ganska snabbt sköljs ut i havet. När de hamnar där bidrar de bland annat till algblomningar. 

Den 25 juli förra året sätter sig Johan i ett hyrt flygplan och far ut över Östersjön. Planet gör några lovar runt Bornholm och där finner han och piloten ett stort område med algblomning. Det är varmt och lugnt väder. Idealiska förhållanden för alger, eller cyanobakterier som det i själva verket är. 

I sökaren ser Johan en ensam segelbåt som försöker undkomma algblomningens otäcka tentakler.

Några år tidigare hade algblomningen sköljt in över stränderna och upprört badturisterna. Men denna gång höll sig algerna ute till havs. Badfolket klarade sig. Men Johan hade eländet på bild. Det borde ha blivit heta uppslag i dagspressen. Om algerna nästa dag hade blåst in mot land skulle säkert debatten om övergödningen blivit en annan förra sommaren.

Fast Johan Hammar vill som sagt inte bara skrämmas. Bilderna över slingrande skånska åar visar faktiskt ett recept mot övergödda hav. Åkurvorna ger mer strand och bottenyta. Där kan mycket av överskottsnäringen från jordbruket omvandlas till levande natur. 

– 80 procent av Skånes våtmarker har försvunnit. Inte konstigt att vi får övergödning. Men åtgärder i jordbruksmiljö kan ändå ge snabb respons. Naturvård fungerar. Politiska beslut fungerar.

Det går att återskapa en natur som håller havet renare och mer levande.

Sammanhang à la Johan Hammar.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Carl-Axel Fall
Artikeln publicerades i