Bokprojekt som gått i hamn
Denna gång har vår bokredaktör Eva-Lena Neiman
botaniserat bland böcker som skapats i olika projekt. Hon fann, lite överraskande, smittsam entusiasm och höga ambitioner.
KAN BÖCKER SOM ÄR TÄNKTA att sälja en idé, ett landskap eller ett projekt, bli riktigt bra? Kanske, men då måste projektet bottna i passion, eller kanske lite våghalsig galenskap. Det måste finnas en drivande längtan efter äkthet på samma sätt som hos god skönlitteratur. Jag brukar vara kritisk till storslagna projektböcker som är omöjliga att läsa på bussen till jobbet. Jag vill hellre bli förförd av intelligens och humor än storlek i dåd och volym. Men jag viker mig denna gång för höga ambitionsnivåer, skarpa färgstarka bilder, storslagenhet och detaljrikedom. Texterna skildrar människor i dagens Sverige med en gemensam kärlek till naturen.
DÄCKAD, SNORIG OCH utan matlust grep jag mig an den värmländska Sinnenas landskap. Här sprakar värmländsk matglädje, mångfald och fägring i text av Bo Thunberg, foto Christer Höglund, grafisk form Håkan Gidebratt, Wilja Förlag. Och – jag blev hungrig! Boken nådde fram. Mat hör till förförelsens grundkurs! Närodlat med omsorg om naturen och matkvalitet av värmländska entreprenörer och eldsjälar. Allt förpackat med festglada, strålande foton och lockande recept. Jag började genast fantisera om potatis med getostsufflé. (Någon värmlandsentreprenör måste dock formge ett stänkskydd om den här boken ska ligga i mitt kök!) Festen och generositeten i boken ger svar på tal till alla som förknippar kombinationen mat och landskapsomsorg med puritanism och gråhet. SNFs årsbok 2006 Livsviktigt – grön väg till hälsa (red Mats Hellmark), också tilltalande i form (av Annika Jonsson), är inne på samma spår, om än i behändigare format. Det handlar om omsorgen om naturen, maten och oss själva, en livshållning som ger hälsa.
Dessa naturböcker, liksom de övriga i min trave, berättar i första hand om människor men också om den entusiasm och kraftsamling som ligger bakom. Myndighetsfinansierat trygg är I naturens tjänst – med vakande ögon i skogar och fjäll, text Åsa Lindstrand, foto Tor Lundberg, Gullers Förlag och Länsstyrelsen i Norrbotten. Boken är en stillsam hyllning till tre av de allra första naturbevakarna: Bror Eriksson, Walter Thorfve och Sture Danielsson. Okonstlat men levande skildras ett tålmodigt och på sätt och vis omöjligt uppdrag: Att övervaka gigantiska områden i Norrbottens län och spåra såväl rovdjur som tjuvskyttar.
Starka foton av det norrländska landskapets poetiska storslagenhet i vidd och detaljer innehåller också Västerbotten – stunder i naturen. Imponerande är tillkomsten, ett ideellt projekt framdrivet av Jörgen Wiklund, som tillsammans med Christer Olsson är redaktör för boken. Sammanlagt tolv författare och fotografer har gjort en gemensam jättesatsning. Det är en bragd att utan trygg finansiering genomföra ett projekt med så stor spännvidd och hög kvalitet. Det här är en presentbok för alla som längtar efter att uppleva den storslagna norrlandsnaturen. Boken finns också i engelsk upplaga.
MED BOKEN Vattenriket av Patrik Olofsson och medverkan av Sven Erik och Karin Magnusson, har Skånes Naturskyddsförenings årsbok 2005 gått upp i format och estetisk ambition (form Magnus Billqvist och Nina Narvsten). Boken berättar om Kristianstads Vattenrike som utsetts till biosfärområde av Unesco. Här skildras ett unikt landskapsavsnitt som ska fungera som en modell för att visa hur man kan bevara och utveckla ett områdes särart och naturvärden både för naturens egen skull och för människors upplevelser. Ambitionen med boken är mer uttalat pedagogisk än de övriga jag nämnt. Här finns också en lång historia av idogt naturvårdsarbete som nu rättmätigt manifesteras genom boken. Enbart fotona av kungsfiskare får mig att längta till Kristianstad.
Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.