Cykelkök med nya kockar

REDAKTIONEN: Trots att jag är stor cykelvän som gärna fixar med bromsvajrar och punkteringar har jag aldrig varit i ett cykelkök. Har inte ens hört ordet. Men när jag läser Mats Hellmarks artikel Delad glädje inser jag att sådana börjar dyka upp lite varstans i våra större städer. Här grejar man med sin cykel, får hjälp och råd av frivilliga krafter.

Skribent Carl-Axel Fall

REDAKTIONEN: Trots att jag är stor cykelvän som gärna fixar med bromsvajrar och punkteringar har jag aldrig varit i ett cykelkök. Har inte ens hört ordet. Men när jag läser Mats Hellmarks artikel Delad glädje inser jag att sådana börjar dyka upp lite varstans i våra större städer. Här grejar man med sin cykel, får hjälp och råd av frivilliga krafter. Fenomenet kommer från USA där det heter Bike Kitchens. Namnet är kul, anspelar på att man lagar cyklar och lite av varje. 

Cykelköken är ett exempel på en rörelse underifrån som löser ett behov men utan drivna affärsplaner. 

Det finns en hel del sådant nu. I reportaget kan du läsa om Klädoteket, Toolpool och datortjänster som bytesvara. 

Ofta är det via nätet som människor hittar till träffpunkterna. I botten ligger en allt mer utbredd miljötanke och vilja att gå på tvärs med köphysterin. De här verksamheterna drivs främst av studenter och ideella krafter. Men också i näringslivet och bland kapitalförvaltare i mer kostymerade miljöer verkar det i dag finnas ett stort intresse för ökad långsiktighet, mer hållbara relationer, mer hållbar verksamhet. Microsoftgrundaren Bill Gates satte kanske tonen med sina välgörenhetsinsatser. Att bara samla pengar på hög för att köpa på sig allt mer är inte längre enda vägen till status.

Vi kan skönja en trend av nya värderingar. 

Men det är nog inte mer än en av tio svenskar som befinner sig i denna nya värderingsnisch i dag. Det hoppfulla är att bland dem finns många som är trendsättare. Som medlem i Naturskyddsföreningen hör du förstås dit. 

Läs om saken! Och missa inte artikeln om de senaste årens miljöpolitik, om hur livsvillkoren varierar mellan stad och land (tror vi får vänta på cykelköken på landet) och inte minst – gläds åt våra grodor!

Skön sommar!

Carl-Axel Fall, chefredaktör


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Carl-Axel Fall
Artikeln publicerades i