Annons

Danskt vindkraftsrekord

Skribent Anders Friström

GRÖN TEKNIK * Danmark har satt ett nytt världsrekord i elproduktion från vindkraft. 39,1 procent av landets elenergi kom från vindkraft under 2014. Målet är att hälften av elen ska komma från förnybara källor till 2020, vilket man är på god väg att nå. 100 nya havsbaserade vindkraftverk togs i bruk under året. Samtidigt rapporterar Storbritannien också ett nytt vindkraftsrekord för 2014 med 9,3 procent vindkraft i energimixen. Tyskland låg på samma nivå i slutet av 2013 och har haft en stark tillväxt i utbyggnaden sedan dess. Under det första halvåret förra året fick landet totalt 31 procent av sin el från förnybara energikällor. Sverige har som jämförelse mer än femtio procent förnybar energi totalt och nu cirka 10 procent vindkraft i elmixen.

Belysning av elskrot

En forskargrupp hos IBM i Indien har tittat närmare på ett litet urval av de miljontals batterier från laptop-datorer som skrotas varje år. De fann att mer än två tredjedelar av battericellerna hade tillräckligt med kraft kvar för att kunna återanvändas som strömkälla för laddbara lampor. För bara 70 kronor i tillverkningskostnad byggde forskarna prototyper med batteripack, laddare, mobilladdare och en 5W LED-lampa. Gatuförsäljare fick prova energiboxarna i sina stånd kvällstid. Batterierna laddades dagtid, antingen från elnätet eller via solceller.

Membranrening effektivt

Henriksdals reningsverk i Stockholm ska byggas om med en ny membranteknik som ger effektivare rening av näringsämnen och partiklar. En pilotanläggning är redan klar. Testkörningarna visar på betydligt lägre utsläpp av kväve och fosfor jämfört med dagens reningsteknik. Efter ombyggnaden blir Henriksdal störst i världen med denna nya teknik.  Membrantekniken gör också att inga partiklar passerar reningsverket. Partikelbundna kemikalier och mikroplast fångas upp av membranen. 

Patentfri bilteknik

Japanska biltillverkaren Toyota meddelar att det släpper fria alla sina närmare 6 000 patent för de olika tekniker som krävs för att bygga bränslecellsbilar. Tanken är att fler biltillverkare ska börja göra bränslecellsbilar, så att det skapas ett tillräckligt underlag för att bygga ut vätgasmackar.

Amerikanska elbilstillverkaren Tesla har tidigare gjort samma sak med sina patent för elbilar. Tanken är även där att skapa ett tillräckligt underlag för att det ska löna sig att bygga ut nät av laddstolpar och snabbladdstationer.

För både vätgas- och elbilar gäller dock att miljöprestanda blir helt beroende av hur gasen och elen produceras. Kommer energin från fossila källor är inte mycket vunnet, kommer energin från förnybara källor är det tvärtom mycket klimatsmarta tekniker.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Anders Friström
Artikeln publicerades i