En chans för Gotland
KRÖNIKA * Första gången på Gotland kunde jag inte tanka min bil. Det förvånade mig. För Gotland är ju en liten ö. Kritiken mot gasbilar på den tiden handlade mycket om att de, likt dagens elbilar, hade så kort räckvidd. Vilket var sant. Körde jag snällt kom jag 25 mil.
KRÖNIKA * Första gången på Gotland kunde jag inte tanka min bil. Det förvånade mig. För Gotland är ju en liten ö. Kritiken mot gasbilar på den tiden handlade mycket om att de, likt dagens elbilar, hade så kort räckvidd. Vilket var sant. Körde jag snällt kom jag 25 mil. Men med en centralt placerad gasmack på Gotland hade jag kunnat köra vart som helst och tillbaka igen plus en omväg för att fika på saffranspannkaka med salmbärssylt.
Biogas görs på matavfall och avloppsvatten. Den är alltså lokalt producerad, förnybar, inget folk krigar om och tillför knappt några nya växthusgaser – de som gör Östersjön varmare och surare vilket medför att skaldjur får svårt att bilda skal. Gotland borde ha varit först i Sverige med att införa biogasmackar.
I dag, när jag just satt punkt för en liten bok om Östersjöns miljöproblem, tänker jag på Gotland igen. Denna ö ligger mitt i detta ett av världens mest förorenade hav, hårt drabbat av övergödning, algblomning, bottendöd och miljögifter. Vilket resulterat i minskat antal sjöfåglar, klenare sälar, tillfälliga badförbud och fiskar så fulla av miljögifter att övriga EU-länder vägrar erkänna dem som människoföda.
Gotland borde därför utropa sig till världens första hållbara ö.
Visst, jag vet, gotlänningarna kan inte rädda Östersjön på egen hand. Det krävs att vi alla 90 miljoner som bor runt detta känsliga innanhav drastiskt ändrar våra beteenden. Men jag tror likväl på det goda exemplet. Det som visar effekten av att satsa allt.
Som i nederländska Groningen, världens bästa cykelstad.
Stiger man ut från järnvägstationen i Groningen är det första man ser en parkering under tak för 10 000 cyklar och därefter en cykelbana med upp till fem cyklister lugnt trampande i bredd. Här finns fler cyklar än människor, i genomsnitt cyklar Groningens invånare 1,4 gånger per dag och dess centrum är bilfritt – lugnt, tyst men likväl levande.
Groningen är det goda exemplet på hur bra en cykelstad kan bli med rätt prioritering. Därför kommer all världens trafikplanerare nu hit för cyklande studiebesök.
För att Gotland ska bli en hållbar ö borde man se till att själv producera all el av vind och sol, att bara flygplan som flyger på miljöbränsle får landa (finns en miljömack på Karlstads flygplats, bygg en likadan), att bara färjor som går på miljöbränsle får lägga till i Visby hamn (låt de nya färjorna gå på biogas i stället för som planerat på naturgas, som är ett fossilt bränsle) och att inga jordbruk läcker näringsämnen till havet.
Ett hållbart Gotland blir då det goda exemplet på en miljövänlig ö och kan förvänta sig studiebesök från hela världen.
Det är bara att sätta igång, eller rättare sagt, att fortsätta.
För i dag har Gotland flera biogasmackar liksom ladduttag för elbilar. Babben Larsson turnerar med Sveriges första klimatkompenserade ståuppshow. Varpa är en oerhört miljövänlig sport. Det finns ekologiska saffranspannkakor och obesprutade salmbär.
Det är bara resten kvar.
Lycke till!
Johan Tell, Journalist och författare
Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.