Annons

Fina napp i bokfloden

Äntligen! Nationalnyckeln om Sveriges fiskar är här. 216 arter av ryggsträngsdjur/strålfeniga fiskar beskrivs. Urvalet innefattar även riktigt sällsynta arter.
Inledningen känns en smula rörig med de vetenskapliga begreppen. Men verket ska förstås tåla vetenskapligt bruk, så det är nog i sin ordning.

Skribent Carl-Axel Fall

Äntligen! Nationalnyckeln om Sveriges fiskar är här. 216 arter av ryggsträngsdjur/strålfeniga fiskar beskrivs. Urvalet innefattar även riktigt sällsynta arter.

Inledningen känns en smula rörig med de vetenskapliga begreppen. Men verket ska förstås tåla vetenskapligt bruk, så det är nog i sin ordning.

Huvudinriktningen är själva artbeskrivningen. Utbredningskartor finns för de flesta arter. Man önskar att de funnits för alla, men det är lätt att inse svårigheter med utbredningen för de sällsynta fiskarna. Texterna till varje art är raka fakta om utseende, levnadssätt och utbredning. Jag saknar uppgifter om arternas ekonomiska betydelse. Fisk­et har ju trots allt spelat stor roll för arternas status. Vill man veta mer om det får man leta i andra källor.

Sammantaget är ändå detta verk något av en bragd. Bildmaterialet är lysande! Man kan undra om den kritiska debatten om Nationalnyckelprojektet hade blivit en annan om detta verk kommit ut tidigare?

 

Många människor fiskar. Därför ges det också ut en hel del fiskeböcker. Oftast är böckerna rena fiske­skildringar och fisketips. Allt mer har dock genren breddats så att fiskevård och naturupplevelser tar plats. En bok av det slaget är Jan Johanssons Havsöring – kustens silver, Setterns förlag. Här beskrivs öringens levnadsvanor med stor kunskap. Inte minst handlar det om vården av lekplatser i Bohusläns många vattendrag. Medan de flesta arter minskat kraftigt i Västerhavet har faktiskt öringen klarat sig bra. Tack vare fiskevårdande människor!

Jan Johansson lär ut flugfiske efter kustens silver. För mig var det en nyhet att tidvattnet spelar så stor roll. Det gäller att passa tiden när vattnet antingen stiger, eller sjunker. Då skapas strömmar och fisken rör sig och blir samtidigt bitvillig.

Boken har ett optimalt format. Text och bilder samverkar fint. En bok med sådan känsla får en hedersplats i min fiskebokshylla.

En annan goding ur årets bokflod är Olof Johanssons Född fiskare, Isaberg förlag. Författaren beskriver ett fiskarliv från femåringen som studerade livet på Mölndalsåns botten till den åldrande mannen som svingat sitt spö i de mest skilda vatten jorden runt. Som ung jobbade Johansson på Strömvalls sportfiske­butik i Göteborg. En inspirerande miljö som dessutom gav värdefulla kontakter. Lite senare i livet blev han redaktör för bland annat dåvarande Fritidsfiskarnas tidning. Född fiskare har blivit en skildring av sportfiskets moderna historia.

Till bokens främsta förtjänster hör skildringarna av hur fiskrikt havet var för inte särskilt länge sedan. Det folkliga fisket på västkusten var fantastiskt ända fram till 80-talet. I kapitlet Havsfiskets uppgång och fall beskrivs den sorgliga historien. Författaren tar fram de gamla bilderna och han kokar av vrede än i dag. Jag blir upplyft av att en sport­fiskare förmedlar denna hållning.

Det finns i dag ett dussintal fina svenska fiskeförfattare. De allra flesta skriver om flugfiske. Många anser ändå att genrens fader var författaren Hans Lidman, 1910-1976. Hans böcker har än i dag stor attraktionskraft. En gammal Lidmanbok är en raritet. Kommer du över en sådan kan du läsa och inse att gulnade sidor inte behöver betyda att läsningen känns gammal.

 

Bonustips: Vill du veta mer om havens moderna historia rekommenderas The Unnatural history of the seas, av Callum Roberts. Mark Kurlanskys bok Torsk är en modern klassiker om tragedin för fisk och människor vid New Foundlands kust.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Carl-Axel Fall
Artikeln publicerades i