Flygande fän på papper

Skribent Redaktör: Mats Hellmark

KULTUR * FÖRSTA NUMRET av Yrfän kom ut före sommaren med en fläckig blombock fångad i flykten på omslaget. I tidningen finns bland annat en temasatsning på långhorningar, tips om hur man lockar nattfjärilar och bildrika reportage från svenska och utländska hotspots.

– Vi vill fånga upp det växande intresset för småkryp och skådande, berättar redaktören Magnus Bjelkefelt.

Föreningen ger redan ut Entomologisk tidskrift, men Yrfän har en mer populärvetenskaplig inriktning och satsar på bilder och layout. Det handlar om insektsfascination, men också om att öka förståelsen för hur djuren lever och vilka miljöer de behöver.

– Fågelskådare och andra naturintresserade tittar allt mer på trollsländor, fjärilar och bin, men nu börjar också ovanligare grupper blir intressanta.

Är det inte djärvt att starta en ny papperstidning när många talar om tidningsdöd?

– Vi får mer och mer olika typer av kommunikation men jag tror att trycksaker alltid kommer att ha en plats i medieflödet. En tidning är något konkret att hålla i handen.

Yrfän ska komma ut med fyra nummer om året. Nästa nummer kommer i dagarna och ska bland annat handla om svensk dagfjärilsövervakning.

Magnus Bjelkefelt själv kom in på insektsskådandet via Fältbiologerna. Den tändande gnistan var en naturresa till polska Bialowiezaskogen för att se visenter och vattensångare. En äng fylld med fantastiska fjärilar blev dock den stora behållningen.

– Jag förstod hur vackra många insekter är när man tar sig tid att titta närmare.

Snart såg han fler fördelar.

– Insekter gillar samma väder som jag: soligt och varmt. Och de stiger gärna upp vid tiosnåret …

Om liv och död

NÄR FOLKOPERAN SÄTTER UPP världens kanske vackraste dödsmässa, Mozarts Requiem, blir det med en ny vinkel. Med på scenen finns barn och unga som tolkar och gör bokslut över livet utifrån egna tankar. De visade sig handla mycket om miljö.

– Barnen får summera det viktigaste. Publiken ska få färdas genom barnets iris in i framtiden, säger konstnärliga ledaren Mellika Melouani Melani.

Under våren och sommaren har hon jobbat fram ett koncept tillsammans med barn mellan 6 och 12 år, på liknande sätt som Folkoperan tidigare satte upp Carl Orffs Carmina Burana med äldre kvinnors egna berättelser.

Mozart utgick från sin tids religiöst präglade evighetstanke, barnens ser annorlunda ut. I samtal och workshops handlade många tankar om framtiden, om klimat, hur det ska bli när de är gamla, om de kan få barn och hur deras barns liv ska se ut.

– Gruppen kopplade mycket till miljö, de vet att de lever i en tid med stora förändringar. Det ledde bland annat till att vi diskuterade texter om kemikalier från Naturskyddsföreningens hemsida.

Kändes det mörkt eller hoppfullt?

– Jag tycker det är hoppfullt att de är så otroligt medvetna och engagerade. De har så mycket kärlek och lust. Man går igång på deras patos.

Musiker och sångare börjar i september och premiären blir i mitten av oktober.

KULTUR – NEDSLAG

Lättvandrat på Gotland

BOK: Än är säsongen inte över på Gotland! Eva Tivell har skrivit en fin liten guidebok med 13 sköna vandringar med bra beskrivningar, detaljerade kartor och inspirerande bilder av Cecilia Mellberg. På med kängorna, eller kanske bara sandaler? Gotland är sällan svårvandrat.

Eva Tivell och Cecilia Mellberg, Vandra på Gotland (Calazo)

Moderna ekobyar

BOK: Det går en ny grön våg genom Sverige. Ekobyboken berättar historien om 15 moderna ekobyar med fina bilder av Marie Hedberg, själv ekobybo och en av bokens sju författare. 

Ekobyboken (Votum)

Kunnig guide på safarin

BOK: Det blir alltid intressantare att besöka naturmiljöer med en kunnig guide. På safari är det inte så lätt, många lokala guider vet precis hur de hittar djuren men har svårare att reda ut sammanhangen. Där kan zoologen och rovdjursexperten Anders Bjärvalls nya bok fylla luckan. Åter till savannen bygger på lång erfarenhet som färdledare i Östafrikas nationalparker. Värd att packa med i väskan!

Anders Bjärvall: Åter till savannen (Gidlunds)

Finurliga fåglar

BOK: Det började med fascinationen för fågellivet i den egna trädgården för dagstidningsfotografen Sven-Olof Ahlgren. Intresset växte och han har utvecklat fin förmåga att fånga personlighet och attityd hos ganska vanliga fåglar. I debutboken Fågelgrannar fördjupar Staffan Ulfstrands texter bilden av fågelgrannarnas liv.

Sven-Olof Ahlgren och Staffan Ulfstrand: Fågelgrannar (Ellerströms)

Odla med barnen

BARNBÖCKER: Sedan 2012 har trädgårdspedagogerna på Rosendals trädgård satsat på lekfulla odlingsträffar för förskolebarn. Målet är förståelse för ekologi och kretslopp. Nu har man också gett ut två lättillgängliga böcker om odling med barn. Så ett frö! (Max Ström) berättar steg för steg för både barn och vuxna om odlingens grunder. Lek odla väx! är en kompletterande pedagogisk handbok om metodiken. Läs mer på www.rosendalstradgard.se

Public service-natur på nätet

TV: På UR Play finns oftast en rad intressanta program för miljö- och naturintresserade. Gå in på www.urplay.se och sök. Det finns hundratals intressanta dokumentärer, debatter och föreläsningar.

Gör naturen spännande: Naturen har hård konkurrens från digital underhållning. Martin Emtenäs, programledare för SVT:s Mitt i naturen, föreläser om hur du kan väcka nyfikenhet för naturen hos ointresserade. Sök efter ”Naturen är tråkig!”

Bli frisk av skogen: Att vara i naturen har visat sig ha bra effekter för hälsan. Inte bara kroppen utan knoppen. Två skogsforskare berättar om hur skogen kan öka livsglädjen. Sök efter ”Rehabilitering och skogsproduktion”.

För de minsta!: Låt de små möta djur- och växtriket – häng med dockan Skrutt som letar djurspår, skådar fåglar och följer humlor när de pollinerar blommor. Korta, informativa och gulliga program. Sök efter ”Skrutt”.

Poesi för naturen

POESI: Vem kan motstå poesi, noveller och essäer om natur, miljö och klimatet? På Forfattarnas klimaaksjons hemsida finns det spännande texter i överflöd. Sidan är norsk men publicerar texter från alla nordiska länder. Bland annat kan du hitta verk av Göran Sonnevi, Pia Tafdrup och Bruno K Öijer – och svenska poesi-stjärnskottet Jonas Gren. Hemsidan uppdateras ofta. 

Läs på: www.forfatternes­klimaaksjon.no

Lyssna på forskning

PODCAST: Varför försvinner Grönlands sjöar? Och hur kunde två öar uppstå i Röda havet för snart tusen år sedan? Detta och mycket, mycket annat kan du få svar på i vetenskapstidskriften Natures podd. Den är på engelska och ibland kan det vara svårt att hänga med i de vetenskapliga termerna, men oftast är det pedagogiskt. Oavsett är det alltid intressant. Hittas på: www.nature.com/nature/podcast

”1 000 löpare skriver sin personliga historia”

CITAT: Vad är kultur? Riksteatern tar ut stegen och stretchar kulturbegreppet i höst med Run for your life. Från Kiruna till FN:s klimattoppmöte i Paris ska 1 000 personer springa stafett. Du kan se hela stafetten direktsänd och höra löparna berätta varför de springer. Eller varför inte springa du också? www.riksteatern.se/sidor/run-for-your-life/


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Redaktör: Mats Hellmark
Artikeln publicerades i