För mycket frihet
SKOG * Den svenska modellen för skogsbruket har inneburit frihet under ansvar. Men det har blivit alldeles för mycket frihet och för lite ansvar, hävdar Naturskyddsföreningen i en ny rapport. Nu behövs en ny miljöinriktad skogslag.
Rapporten Cutting the Edge – the loss of natural forests in Sweden vill uppmärksamma pappers- och virkesuppköpare i Europa på att bilden av det svenska skogsbruket som hållbart är grundfalsk.
– Det är dags att Europa får veta vad som händer i de svenska skogarna. De sista naturskogarna i den skandinaviska delen av taigan är på väg att försvinna, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.
Minst en fjärdedel av avverkningarna når inte upp till skogsvårdslagens krav på naturhänsyn. FSC-reglerna följs inte vid avverkningar och kunskaperna om kvaliteten på de frivilliga avsättningarna av skyddad skog i certifieringssystemet är för dåliga. Skogscertifieringen saknar också kännbara sanktioner mot brott mot regelverket. Samtidigt sänker regeringen anslagen till skydd av skog och öppnar för ett intensivare skogsbruk.
– Sveriges skogar sargas allt mer för varje dag, säger Mikael Karlsson. Skogsvårdslagens portalparagraf, som jämställer miljö- och produktion, är bara tomma ord. I praktiken dominerar produktionsintresset starkt. Det behövs en ny svensk miljölagstiftning för skogen med höga naturvårdskrav och skarpa sanktioner.
Sedan flera år inventerar Naturskyddsföreningens skogsaktiva systematiskt avverkningsanmälda skogar med höga naturvärden. Sedan starten 2007 har tusentals hektar värdefull oskyddad skog inventerats, med åtskilliga fynd av hotade arter. Trots att fynden rapporterats till myndigheterna och skogsbolagen har många av de inventerade områdena avverkats.
– Under våra inventeringar påträffar vi ständigt livsmiljöer för hotade arter som är avverkade eller anmälda för avverkning, säger Malin Sahlin, skogshandläggare på Naturskyddsföreningens kansli. Vi har massor med bilder av skräckexempel på fantastiska naturskogsmiljöer som avverkats.
I dag är bara fem procent av skogsarealen nedanför gränsen för fjällnära skog opåverkad av människan. Mindre än två procent är långsiktigt skyddad i reservat. De frivilliga avsättningarnas kvalitet är till största delen okänd och områden kan bytas ut eller avverkas när som helst.
– Skövlingen av de sista naturskogarna måste få ett slut. Den här gången ska vi ta miljontals konsumenter i Europa med oss bakom våra krav, avslutar Mikael Karlsson.
Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.