Annons
Framåt för svensk solel

Framåt för svensk solel

GRÖN TEKNIK * Solelen ökar snabbt i Sverige, under 2013 fördubblades nästan installationerna av sol-celler. Den totala installerade effekten är nu 43 MW, merparten är nätanslutna system på villatak. Totalt kommer dock ännu bara drygt en promille av elen i Sverige från solceller.

Skribent Anders Friström

GRÖN TEKNIK * Solelen ökar snabbt i Sverige, under 2013 fördubblades nästan installationerna av sol-celler. Den totala installerade effekten är nu 43 MW, merparten är nätanslutna system på villatak. Totalt kommer dock ännu bara drygt en promille av elen i Sverige från solceller. Priserna har de senaste åren rasat och är nu nere på cirka 15 kronor per KWh för nätanslutna system.

Utvecklingen drivs framåt av efterfrågan från privatpersoner och av energiföretag som erbjuder nyckelfärdiga system för villor och liknande.

– Jag tror att vi kommer att få se en fortsatt växande solcellsmarknad i Sverige eftersom intresset är stort bland allmänheten och en majoritet av den svenska befolkning vill se större satsningar inom solenergi, säger Johan Lindahl på Uppsala Universitet som tagit fram solel-statistiken åt Energimyndigheten.

bit.ly/solel-sverige-13

Solceller av kol och plast

Forskare vid Umeå universitet har tagit fram ny teknik som kan användas för att utveckla solceller av plast och kol-nanorör. De nya böjbara solcellerna förväntas få en betydligt högre verkningsgrad än dagens kiselsolceller och vara mycket billigare att tillverka. Kolnanorören har en extremt hög elektrisk ledningsförmåga och är mycket hållfasta. Tricket för att få en hög verkningsgrad är att på molekylnivå organisera rören i nätverk på ett exakt och kontrollerat sätt, de är bara några få kolatomer tjocka.

bit.ly/nanokolror

Sveriges största solpark

I vintras invigdes Sveriges hittills största solcellspark vid E18 mellan Västerås och Enköping. 91 rörliga solföljare stora som villatak får tillsammans en effekt på 1 MW och beräknas producera 1,2 miljoner kilowattimmar ren solel om året. Solföljarstativen vrider sig efter solen och fångar på så sätt mer av solskenet under dagen. Solparken är ett samarbete mellan Kraftpojkarna AB och Mälarenergi. Solföljare är dyrare att bygga än stationära solceller. Om den extra elenergin som kan fångas motsvarar merkostnaden är föremål för vidare forskning vid Mälardalens högskola.

www.kraftpojkarna.se/

Stockholms solkarta

Stockholm har fler soltimmar än Karlstad, över 1 800 timmar om året. Huvudstaden är med andra ord väl lämpad för solenergi. Stockholms stad har nu tagit fram en solkarta som visar hur stor solinstrålningen är på varje hustak i kommunen, med hänsyn taget till takvinklar och skuggning från andra hus. 

Kartan underlättar för fastighetsägare att planera för solceller på sina tak. Solinstrålningen anges i tre olika klasser. En färgskala visar var det är mest sol på olika delar av taken. 

Kartan bygger på en förenklad 3D-modell av alla hus i staden. Klickar man på ett hus får man upp mer detaljerad information om hur många kilowattimmar per år som strålar mot taket. Det underlättar beräkningar av investeringar i solceller.

www.stockholm.se/stockholmssolkarta

 

”Vi har fyra eller högst fem år på oss att vända utvecklingen. 

Lennart Olsson, professor i geografi vid Lunds universitet, i DN 31/3 2014 om klimateffekter, apropå den nya delrap-porten från FNs klimatpanel.

 


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Anders Friström
Artikeln publicerades i
Annons