Från Örebro till Sydafrika
MEDLEMSNYTT * Naturskyddsföreningen gör åtskilliga miljöinsatser här i Sverige. Genom samarbete med organisationer i andra världsdelar händer också mycket globalt.
INDONESIEN
Torvskog återställs
Efter de katastrofala bränderna i Indonesien fick Naturskyddsföreningens lokala partnerorganisation, WALHI, gehör för sitt förslag att åter-ställa stora torvskogar. Landets regering har nu antagit ett program som år 2020 ska ha återställt 2 miljoner hektar torvskog. Torvskogarna har skapats genom utdikning. När torkan kom blev torvskogarna snabbt eldhärdar.
SYDAFRIKA
Hägnar in marker
I zulubyn Fuleni i Sydafrika var byborna först välvilliga till en planerad gruva. Men miljöorganisationen Groundwork påtalade gruvbrytningens nackdelar och byn ändrade syn. Byn ska nu hägna in all mark som av hävd tillhört den. I slutet av maj reser representanter från byn till Umeå för att möta samer i ett seminarium som Naturskyddsföreningen arrangerar.
INDIEN
Kvinnomakt
Föreningens samarbetsorganisation i Indien, ICSF, har precis firat utgivningen av sitt 50:e nummer av tidskriften Yemaya. Tidningen bevakar nyheter som rör kvinnor och jämställdhetsfrågor inom fiskebranschen. Den skriver också om hoten mot en livsstil baserad på hantverksmässigt och småskaligt fiske.
SENEGAL
Småskaligt fiske
AU, Afrikanska unionen – Afrikas EU – sätter varje år upp ett antal utvecklingsmål. Fem länder i Västafrika har via nätverket Caopa tagit fram ett gemensamt förslag för att AU ska utlysa 2017 till ett år för småskaligt fiske. Naturskyddsföreningen har drivit på.
ÖREBRO
Natur för flyktingar
Adil Sadiku (ursprungligen från Kosovo) och Antonio Hanna, (agronom från Syrien) har varit flitiga i att undervisa ensamkommande flykting-barn. De har haft mer än 100 SFI-lektioner och åtskilliga guidningar ute i naturen. För en del av barnen blir koltrast ett av de första svenska ord de lär sig. Arbetsförmedlingen, Naturskyddsföreningen och Örebro kommun driver projektet.
GÄVLE
Spårvagn på förslag
Gävles politiker har arbetat med en översiktsplan för kommunens utveckling. Naturskyddsföreningen har deltagit aktivt i många samråd kring planen och bland annat ställt den grundläggande frågan om inte en allt för snabb tillväxt hotar gröna och kustnära områden. Minska ytorna för bilismen och satsa på ett spårvagnsstråk genom staden, föreslår föreningen.
GETTERÖN
Asylsökande på fågelexkursion
Boende på asylboendet i Himle kunde under hösten delta i natur- och fågelguidningar. Naturskyddsföreningen i Varberg och stadens ornitologer guidade i skogen, till ett segelfartyg och till fågeltäta Getterön.
– Det var enkelt och väldigt roligt, berättar kretsens ordförande Inger Wennerlund.
Nu i vår väntar fler utflykter.
Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.