Full fart framåt

Fältbiologerna är Naturskyddsföreningens fristående ungdomsorganisation som nu hörs och syns mer än på länge – och växer så det knakar.

Skribent Linnea Falk

Självförtroendet är på topp. Det märktes redan när Fältbiologerna höll tal på Naturskyddsföreningens förra riksstämma, i Falkenberg 2012. 

En månad senare var Fältbiologerna på plats i Almedalen. Då kom beskedet att Nordkalk fått klartecken från Mark- och miljööverdomstolen att gå vidare med kalkbrottet i Bunge.

– Risken var att de skulle börja avverka i Ojnareskogen redan på måndagen. Det var dags att åka hem och vi deppade. Till slut sa vi: ”Vi åker dit och gör något!”. Vi hade inte ens sovsäckar. På några dagar samlades 30 personer. Lägret fortsatte växa. De sista packade ihop först i oktober när Högsta domstolen sagt att de skulle ta upp ärendet, säger Sara Vikström Olsson som är ny ordförande i Fältbiologerna. 

Fältbiologernas initiativ lyfte gruvboomen på den miljöpolitiska agendan. Lokala grupper fick kontakt med varandra och började samarbeta.

 

I BÖRJAN AV januari 2014 valdes Sara till ordförande efter två år som vice. 

När hon klev in i Fältbiologerna 2010 hade föreningen en lång tid med dalande aktivitet bakom sig. Strul med postgirot ledde till medlems­tapp. Många i Naturskyddsföreningen minns säkert att det gick ut ett nödrop om hjälp med värvning av unga. 

Svackan blev en nytändning. Nu har Fältbiologerna över 3000 medlemmar mellan 6 och 25 år. Det finns 30 klubbar och ett stort intresse för att starta nya.

 

DET FINNS tydliga strategier bakom flytet. Föreningen har vågat diskutera och förändra. Och, kanske viktigast, strunta i att jämföra med hur det var förr.

Sara understryker att det är många engagerade som tillsammans format det som händer nu. 

– Fältbiologerna kommer alltid att förändras och ta olika form beroende på vilka som är aktiva.

Sociala medier har öppnat även för små föreningar att ta plats om de är strategiska. Inte minst förra ordföranden Salomon Abresparr lade mycket tid på att stötta aktiva och aktiviteter på sociala medier. Nu publiceras bilder från alla aktiviteter: marknadsföring som bjuder in.

– Vi kom till insikten att om det ska det finnas några klubbar, så måste vi satsa på dem, säger Sara och nämner utbildningar och direkt support till klubbarna. 

 

FÖR ATT GÖRA medlemsvärvningen smidig har Fältbiologerna satsat på sms-medlemskap, och gratis ”prova-på” första året.

För det externa arbetet strävar de efter att oftare vara representerade på konferenser och nätverka inom miljörörelsen. 

– Vi vill att journalister ska ringa oss. Nu satsar vi på att möta politiker, och att tajta upp relationen med Naturskyddsföreningen.

Hennes önskerelation är att ”mamma SNF” sätter värde på Fältbiologerna, bistår med kunskap och slussar unga vidare till den fristående ungdomsorganisationen. 

– Vi kunde ta hjälp av varandra mycket mer, säger Sara.

TRE TYCKER OM:Valdebatten

Jobben, skolan och skatterna. Kommer miljön in i debatten inför valet? 

1. Alexander Rodriguez, Nacka:

– Jag ser mig som konservativ och höger. Därför är jag väldigt besviken över alliansens miljöpolitik. Vad är tanken? Den viktigaste frågan är att kraftigt minska Sveriges användning av fossil energi. Det behövs rejält höjda skatter på all slags miljöskadlig konsumtion.

2. Kasplina Berggren, Ingelstad:

– I förhållande till det som sker är det tok-lite utrymme för miljö. Det är lättare att fånga väljare på vård, skola och omsorg. Men obegripligt att frågan om grunden för vår existens är borta. Isabella Lövin är ett föredöme. Hon tar bort glappet mellan politiken och folket.

3. Diana Fernlund, Oviken:

– Kärnkraften och gruvorna är de viktigaste miljöfrågorna. Sex timmars arbetsdag och samhällslön till föräldrar med småbarn är det bara Feministiskt initiativ som driver. Miljöfrågan skulle må väl om vi inte jobbade så mycket. Och det farligaste för miljön är kärnkraften. 


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Linnea Falk
Artikeln publicerades i