Gerdehag tar strid

KULTUR * Hästmannen Stig-Anders öde är toppen på ett isberg, menar filmaren Peter Gerdehag. Nästa film ska handla om nyckfull myndighetsutövning som hotar småskalig djurskötsel på landsbygden.

Skribent Mats Hellmark

Peter Gerdehags förra film om Hästmannen Stig-Anders Svensson slog rekord för dokumentärfilmer på SVT för fem år sen. Nästan 1,5 miljon tittare såg den lågmält lyriska skildringen av Smålandsbonden som lever och odlar på gammaldags vis. Grannarnas moderna traktorer dundrar förbi medan han plöjer och kör i skogen med tre till synes välmående ardennerhästar. En udda men förnöjd människa som lever det liv han vill i en vidunderligt vacker natur.

I uppföljaren Hästmannen – sista striden har harmonin bytts mot kaos och förvirring. Efter anonyma anmälningar gör länsstyrelsens djurskyddsinspektör kontroller och Stig-Anders ställs snabbt inför hotet att förlora sina älskade hästar, trots att han följer instruktionerna.

– Jag anser att vi ska ha ett bra djurskydd, men det ska inte medföra att djurägarna görs rättslösa. Som systemet nu ser ut hamnar de helt i händerna på tjänstemän som dömer utan expertis och beviskrav. I Hästmannens fall utfärdas till och med en specialregel att han inte får gå närmare hov- och klövdjur än fyra meter, säger Peter Gerdehag.

Gerdehag har skildrat skärvor av det gamla odlingslandskapet som mirakulöst överlevt strukturomvandlingen i flera filmer och utställningar. Övernitiska handläggare kan bli spiken i kistan, tror han.

– De ger sig särskilt på äldre bondgårdar och verkar ha tagit på sig en roll som mer handlar om att rationalisera svenskt lantbruk än hur djuren mår. Det är inte bara människorna som tar stryk utan också den biologiska mångfalden och landskapet. Få vågar ta strid inför risken att bli uthängd som djurskändare i lokalpress eller tv.

Sedan länsstyrelserna tog över djurskyddet från kommunerna har möjligheterna till ordentlig rättslig prövning försvunnit och antalet djurförbud skjutit i höjden, menar Gerdehag som nu jobbar på en film med arbetsnamnet ”Staten som outlaw” utifrån flera olika fall.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Mats Hellmark
Artikeln publicerades i