Global kraft och glada grodor

Global kraft och glada grodor

MEDLEMSNYTT * Naturskyddsföreningen verkar både lokalt här hemma och ute i världen med Sidabaserat bistånd. Här är några aktuella exempel på miljöinsatser.

TIMRÅ. 

Värnar Ljustorpsån 

Naturskyddsföreningens kretsar på kommunal nivå brukar göra sin röster hörda om värdefull natur hotas av exploatering. Som i Timrå där skogsbolaget SCA vill lägga upp 100 000 kubikmeter virke på en plats som i dag är en fröplantage. Kommunen har anvisat området. Natur-skyddsföreningen protesterar. En virkesterminal som bevattnas kommer att förstöra vattnet i angränsande Ljustorpsån.

BRASILIEN.

Fiskarkraft

I Brasilien har rörelsen av och för småskaliga fiskare, MPP (Movimento de Pescadores e Pescadoras Artesanais), vuxit sig starkare. Med stöd från Naturskyddsföreningen har rörelsen kunnat flytta fram positionerna i den offentliga debatten. Bland annat har den synliggjort kvinnors roll i fiskesektorn och drivit en framgångsrik kampanj för urfolks rätt till fisketerritorium. Detta har även resulterat i att grannländer har tagit efter och nu driver sin kamp för rätt till fiske på liknande sätt.

UGANDA-STOCKHOLM

Utvecklar medlemskapet

De kom bland annat från Uganda, Filippinerna, Tanzania och Kenya. Ledare för olika miljöorganisationer träffades nyligen hos Naturskydds-föreningen i Stockholm. Hur utvecklar man medlemskap var huvudfrågan. Ledarna arbetar under andra villkor än  i Sverige. Hur gör man till exempel när det inte finns ett språk som är gemensamt för alla? Eller när medlemmar anses bo illegalt och blir bortkörda av polis?

JOHANNESBURG. 

Synar kärnkraftsavtal

I Sydafrika har Naturskyddsföreningens samarbetsorganisation Earthlife stämt regeringen för att den vill investera i åtta nya kärnkraftverk från Ryssland. Avtalet strider mot landets konstitution och affären har inte gått regelrätt till, hävdar Earthlife. Organisationen har även tagit fram en plan som visar att Sydafrika inte behöver kärnkraft utan klarar sig på förnybar energi. 

NÄRKE. 

Bevarad jordbruksmiljö

Nora Hovmanstorp är en gård mellan Nora och Örebro som länge brukats hållbart av ägarna och med hjälp av Naturskyddsföreningen Hopajola. Tack vare pengar från Naturskyddsföreningen kan nu Örebro kommun köpa en bit intilliggande mark. Gården binds på så sätt ihop med ett naturreservat. Helheten blir ett vackert småbrukslandskap tillgängligt för kommande generationer.

ÖRKELJUNGA. 

Svalorna kan bo kvar

I takt med att allt fler grustäkter läggs ned försvinner backsvalornas häckningsmiljö. Ett naturvårdsprojekt har med hjälp av en grävskopa återskapat den rätta branten i den nedlagda grustäkten Ekholm utanför Örkelljunga. Tillsammans med en restaurerad äng ska ett antal säll-synta biarter och backsvalorna gynnas. Örkelljungabygdens natur fick pengar från kommunen och Naturskyddsföreningen.

STOCKHOLM.

Tåg under Saltsjön

Sverigeförhandlingen har presenterat två förslag om en östlig motorvägssträckning under Saltsjön och Djurgården runt Stockholm. Natur-skyddsföreningen i staden hävdar att en ny motorväg kommer att öka den totala biltrafiken i Stockholm. I stället vill man ge Sverigeförhand-larna i uppdrag att utreda ett tredje alternativ: En tunnel enbart för tåg. Det skulle förbättra kommunikationerna utan att elda på bilismen.

ÄNGELHOLM. 

Färgglada grodor 

Ängelholmsbor kommer att kunna njuta av färgglada och fantasifulla målningar av grodor under våren.  120 elever i årskurs fyra i Villansko-lan och Montesoriskolan har under ledning av konstnären Ritha Holst skapat bilder av dessa djur som lever under flera miljöhot.

 


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.