Gör din egen kräm
GRÖN GUIDE * Det finns anledning att vara försiktig med hygienprodukter. Vill du vara säker på att din hudkräm är fri från onödiga tillsatser gör du den själv. Vänd på bladet så visar vi hur.
Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.
Smink och krämer innehåller inte sällan ämnen som ger allergier eller är hälsofarliga på annat sätt. Dessutom är många av dagens produkter farliga för miljön. Kosmetika och hygienprodukter regleras enligt EU:s kosmetikaförordning som innehåller listor över ämnen som får ingå och ämnen som är förbjudna. Förordningen tar dock bara hänsyn till vad som är farligt människor, inte för miljön.
På senare tid har hormonstörande ämnen diskuterats mycket. Forskare har funnit att även mycket låga halter av vissa ämnen misstänks ge hormonstörningar som kan ligga bakom vanliga cancerformer som bröst- eller prostatcancer och även påverka möjligheten att få barn. Dessa ämnen regleras inte alls.
Att undvika kosmetika är förstås ett sätt att minska problemen. Men många har torr hud, och många inomhusmiljöer med datorer och elektronik torkar ut huden. Därför kan det vara både skönt och välgörande att vårda huden med extra fett.
HÄR VISAR Cecilia Hedfors, sakkunnig inom miljögifter på Naturskyddsföreningen, hur du enkelt kan blanda en egen återfuktande hudkräm och en deodorant. Det blir produkter som du utan minsta tvekan kan kalla ekologiska. De är snälla mot både huden och miljön.
Varför inte bjuda in vänner till en kväll med ett kosmetikakok? Betydligare miljövänligare och modernare än ett Tupperwareparty. Att göra sin egen hudkräm eller deodorant är varken komplicerat eller tidskrävande.
RECEPT HUDKRÄM:
40 g bivax10 g kakaosmör1 dl sesamolja1 msk linfröolja90 gr kokosolja (cirka 1 dl)
Riv bivaxet i bitar och lägg i en liten kastrull. Värm vatten i en rymlig kastrull så att det blir riktigt varmt men det får inte koka. Sänk ned den mindre kastrullen med bivaxbitarna i det varma vattenbadet. Smält bivaxet tillsammans med kakaosmöret.
Rör försiktigt i sesamolja, kokosolja och linfröolja. Rör om tills allt fått en vaniljsåsliknande konsistens utan klumpar. Det tar ett tag. Sedan är salvan är klar.
Häll salvan i väl rengjorda glasburkar av behändig storlek. Den här satsen är ganska stor och räcker till en stor familj. Du kan halvera satsen om du vill ha mindre mängd eller dubblera den om ni är fler än tio. Salvan håller i 3–4 månader, längre om du förvarar den kallt. Börjar den lukta illa bör den slängas.
Salvan är dryg och bra för normal till torr hy. Den går bra att använda på hela kroppen, även som fet kräm för ansiktet. Den har en svag doft av kokos. Vill du ge salvan mer doft kan du använda någon eterisk olja som tillsats. Men risken finns då att du tillför salvan något som kan ge allergi.
Bivax hittar du i hälsokostaffärer eller i butiker som säljer produkter till ljusstöpning.
RECEPT DEODORANT
3 msk Kravmärkt potatismjöl (eller annan stärkelse, maizena eller arrowrot)1 msk bikarbonat2 msk kokosolja (ekologisk och (”virgin”)
Smält kokosoljan i ett varmt vattenbad. Ett decilitermått i en skål med varmt vatten går bra. Kokosoljan smälter vid cirka 40 grader. Blanda potatismjölet och bikarbonaten i ett separat kärl. Häll i den flytande kokosoljan och rör runt så att det blir en jämn smet. Häll upp i burkar. Rör om en gång i halvtimmen under de första två timmarna så att deon inte skiktar sig.Du använder deon genom att ta lite på fingret och smörja ut under armen. Bikarbonaten är bakteriedödande.
Carl-Axel Fall
Giftfritt för barn
För den som vill välja giftfritt, plastfritt och naturliga produkter till sitt barn finns det i dag en hel del att välja på. Sveriges Natur har hjälpt dig att vaska fram några guldkorn i mängden av miljövänligare produkter.
GODA KNÖLAR: För många föräldrar är de klämbara smoothisarna en räddande ängel i situationer när barnen behöver få i sig något snabbt som inte innehåller en massa tillsatt socker. Nu har Änglamark kommit med en ny ekologisk sort som dessutom innehåller sötpotatis, palsternacka och morot. Ännu nyttigare för småttingarna alltså. Knölis 90 g, 10 kr, Änglamark
ÄT PÅ KOMPOSTERBART: Med lekfulla motiv och små fack som barnen kan plocka ifrån blir ätandet roligt. Dessutom kan ni lägga tallriken på komposten när den gjort sitt, den är gjord av bambufibrer och ”GMO-fri ”majsstärkelse. Bambutallrik 159 kr, Bim Bam Boo
GLASBURKAR ATT BEHÅLLA: Att köpa flaskor i glas till sina små, istället för plast, kan bli en dyr affär. Därför är produkten Keep Jar smått genialisk. En överdel som du köper och kan fästa på en vanlig urdiskad barnmatsburk så har du en glasnappflaska. Går glasflaskan sönder kan den lätt bytas ut mot en ny barnmatsburk. Smart återanvändning. Nu kan man även köpa med ett skyddslager i silikon. Ring med lock 99 kr, Keep Jar
REN LYCKA: Fina, ekologiska barnkläder hittar vi allt mer av. Kläppis ekologiska T-shirts designas i de lappländska skogarna och är enkla och avskalade med härliga djurmotiv av giftfria färger. Kläderna är även GOTS-certifierade. Ren T-shirt strl 98–128, 199 kr, Kläppi
TORRA RUMPOR: Nyfödda barn behöver inte så många hudvårdsprodukter, men en kräm mot röda rumpor är nödvändig. Weledas kräm med vit malva, kokosolja och sesamolja passar extra bra för barn med känslig hud. Den innehåller dessutom zinkoxid som är antiinflammatoriskt och fuktgivande. Produkten är NaTrue-märkt och har 95–97 procent ekologiskt innehåll. White Mallow Nappy Change Cream, 99 kr, Weleda.
Fler tips på miljövänliga produkter? I Bra Mijövals databas på nätet kan du söka efter behov.
Johanna Stål
Lennons lånecykel
Att upptäcka en ny stad med lånecykel är en smått revolutionerande turistupplevelse. I dag finns lånecyklar i Stockholm, Göteborg och Malmö liksom i London, Barcelona och Paris.
Systemet med lånecyklar fungerar i de flesta städer på ett liknande sätt. Vid en cykelstation betalar du en liten avgift och kan sedan cykla i en halvtimme utan extra kostnad. Tanken är att du inom 30 minuter ska ha hunnit nå ditt mål och parkerat cykeln på en annan station.
Lånecyklar som idé fick sitt första globala genomslag när bilder publicerades på John Lennon och Yoko Ono då de tillbringade några dygn i en hotellsäng i Amsterdam i protest mot Vietnamkriget. Sängen var vit, liksom morgonrockarna, blommorna, fågelburen och duvan. I sängen låg även en vit cykel som placerats där av den holländska proteströrelsen Provo.
Provo renoverade skänkta och upphittade cyklar, målade dem helvita och placerade ut dem i Amsterdam för vem som helst att cykla omkring på. Lånecykeln var född. Året var 1969.
Gå med gud (Eller som man säger i Spanien: Vaya con Dios).
DEN KANSKE mest kända pilgrimsleden är den som slutar i Santiago de Compostela i nordvästra Spanien. Hur lång denna El Camino är frågar bara den som inte har koll på det katolska nätverket av pilgrimsleder. Vill du börja i Peterskyrkan i Rom går det bra eller i franska Tours liksom i tyska Regensburg. Du kan till och med börja i Nidarosdomen i norska Trondheim, vilken var det stora pilgrimsmålet i Nordeuropa under medeltiden.
I dag säljer flera svenska researrangörer organiserade pilgrimsresor av olika längd. Exempelvis sträckan Sarria – Santiago de Compostela vilken tar knappt en vecka att vandra.
Sveriges mest kända vallfartsort är Vadstena som var en anhalt på pilgrimsvandringen till just Trondheim. Detta redan innan den heliga Birgitta grundade sitt kloster där. I dag finns det ett pilgrimscentrum i Vadstena dit den kan vända sig som vill följa med på en pilgrimsvandring.
Att vandring med andliga övertoner har fått en renässans, visar den nyss återinvigda Sankt Olavsleden, 58 mil snitslad stig mellan svenska Selånger och norska Trondheim. Mer om denna Nordens El Camino på stolavsleden.com.
Tågluffen lever!
Den goda nyheten är att det finns en mängd varianter av interrailkort, den dåliga är att SJ slutat sälja dem. Dels finns det olika kort att välja mellan: ett för 28 länder, ett för två eller fyra grannländer och ett för bara ett land, dels finns korten i en mängd längder som 5 resdagar inom 10 dagar, 15 resdagar inom 2 månader och 3 månaders fritt resande. Ungdomar reser billigare än vuxna och barn under 12 år åker gratis. Familjebiljetter är prisvärda. Interrail är inte dyrare idag än när systemet infördes, det är flyget som blivit billigare.
Bäst tåginformation har Deutsche Bahn och den bästa appen är Rail planner. Bästa hemsida för planering har Eurail. De säljer korten, vilket även den svenska resebyrån Big Travel gör.Bäst currywurst äts fortfarande på Hamburg Hauptbahnhof.
Johan Tell
Mer liv i gräsmattan
De flesta gräsmattor är närmast gröna öknar. Prova att lämna en cirkel i fred från klippning och följ blommorna och fjärilarna som kommer in.
NÄSTAN BORTGLÖMT är ängslandskapet och det småskaliga jordbruket där många ängsblommor trivdes för hundra år sedan. Kvar finns små ytor på åkerkanter och vägrenar. Numera är områden där ängsväxter får växa till fritt över sommaren en bristvara. Därmed försvinner livsbetingelserna för många pollinerande insekter och fjärilar. Blir det ont om insekter får också fåglarna mindre mat.
Trist, men det finns en tröst. Också i de mest sterila miljöer finns ett slumrande liv. Livskraftiga frön från växter finns nästan överallt. I en gräsmatta som är några år finns det dessutom fullt av örtblad som inte fått möjlighet att växa sig stora och blomma. Det är här den som har tillgång till en gräsmatta kan komma in. Hur ska man då göra?
1. Spara en cirkel. Lämna en plätt i fred till högsommaren, exempelvis en cirkel med tre meters diameter mitt i gräsmattan. På den övriga gräsmattan kan du klippa som vanligt. Genom att ha en del klippt undviker du att signalera misskötsel. Du förenar en mångfaldsinsats med ett socialt acceptabelt beteende. Trädgården kan användas för krocket eller annat trädgårdsliv samtidigt som den kan bjuda på en blomsteräng i miniformat.
2. Följ vad som händer. Din blomsteräng kan utvecklas på många olika sätt beroende på vilka örter du har i grannskapet. På vissa ställen blir det gärna många prästkragar, på andra ställen helt andra blommor. Jordens beskaffenhet varierar mycket och därmed växtligheten.
3. Lie eller gräsröjare? Att klippa ett parti av höga örter kan vara en utmaning. Du kan kanske klara dig med en grästrimmer, gräsröjare eller en häcksax. Men bäst är utan tvekan en lie. Den som köper en lie ska vara kräsen. En lie för trädgårdsbruk ska vara kortbladig och av rätt metall. Råd finns på liebruk.se. Kanske köper du ihop med grannar och får dem intresserade av ängsprojekt samtidigt?
4. Slå vid rätt tidpunkt. När blomningen är över i slutet av juli slår du plätten. Enklast är att låta allt växa tills det blommat över. Men du kan också få ett bra resultat genom att klippa en gång i slutet av maj och en gång i slutet av juni och i juli. Blommorna blir då nästan lika många som om partiet hade fått växa fritt hela försommaren. Men gräset blir inte lika högväxt och därför lättare att klippa. En mellanlösning för den som vill börja försiktigt.
5. Släpp ormskräcken. Finns det inte risk för att otrevligheter dyker upp i det långa gräset, ormar till exempel? Nej, farliga djur hör inte hemma i en plätt med högt gräs. Ormar gillar inte att ligga i högt gräs, särskilt inte i friliggande plättar. De vill ha ett öppet läge med mycket sol. Du kan få in humlor och bin men de är inte farliga.
6. Slipp brännässlor. Vid näringsrika jordar kan du få in brännässlor. De är trevliga för djurlivet, men kanske mindre lämpliga för en barnfamilj. Du kan dra upp dem och försöka göra jorden lite mer näringsfattig till nästa år. Ett bra sätt att magra ut jorden är att sätta potatis. Alternativt försök hitta ett ställe i trädgården där jorden är lite magrare.
”Normen är stark”
Vitklöver, skogsklöver, käringtand, prästkragar, smörblomma, teveronika, förgätmigej, natt och dag, ja det finns många intressanta och vackra örter att upptäcka och glädjas åt. Ju äldre en gräsmatta är desto fler frön finns det där som kan spira.
Karin Norlin ägnade förra sommaren många timmar åt små ängsförsök i villaträdgårdar i Uppsala. Hon ingår i en grupp forskare på SLU som intresserat sig för gräsmattor. Forskarna försöker förstå gräsmattornas roll inom hållbar stadsplanering. De forskar utifrån både biologiska och kulturella värden och de har förvånats över att det finns så starka normer kring gräsmattor. Normen att en gräsmatta ska vara kortklippt är mycket stark.
– Många klipper för att man vill visa upp en välskött trädgård. En oklippt gräsmatta signalerar på något sätt förfall och misskötsel, säger Karin Norlin.
Hon tycker sig ändå märka att det nu finns en ny medvetenhet om biologisk mångfald.
– Kanske är tiden mogen för fler egna små insatser för att öka mångfalden?
Till hösten planeras informationsmaterial med skötseltips för ökad biodiversitet i gräsytor till kommuner och villaägare. Läs mer på slu.se, sök på projekt LAWN.
Ju äldre gräsmatta desto fler frön finns som kan spira.
Carl-Axel Fall
Välj renare solceller
Även tillverkningen av solceller påverkar miljön, men du kan välja att köpa från de mest medvetna tillverkarna.
Framställningen av kisel till elektronik och solceller är en energiintensiv process med mycket spill. Det giftiga ämnet kiseltetraklorid kan bildas i processen. Ofta används den superstarka växthusgasen svavelhexafluorid i framställningen av kiselplattorna, men alternativ finns. Kiseldamm från sågning av solcellsplattorna kan vara ett arbetsmiljöproblem i fabrikerna, liksom olika kemikalier som används för rengöring av solcellerna och bly som används i lödningarna.
Den amerikanska miljöorganisationen Silicon Valley Toxics Coalition har utrett vilka miljöfarliga kemikalier som används vid tillverkningen av solceller och gjort en ranking av världens ledande solcells-tillverkare. Den har bland annat granskat företagens återvinningsstrategier, planer för minskning av utsläpp, arbetsmiljö, användning av konfliktmineraler, energiförbrukning och klimatpåverkan med mera. Här är en lista över de tio bästa företagen i branschen och deras resultat (100 är max). De flesta har försäljning i Sverige.
Företag Resultat i procent
Trina 92
SunPower 88
Yingli 81
SolarWorld 73
REC 71
Suntech 58
First Solar 56
Axitec 55
Up Solar 50
Avancis 44
Läs mer: bit.ly/solcellstoppen
Nu ännu smartare
Utbytabara delar kan ge smarta mobiler längre livstid. I år lanseras tre miljösmartare alternativ till vanliga mobiltelefoner.
FÖRSTA UPPLAGAN AV Fairphone tillverkades i 60 000 exemplar och sålde snart slut. I år lanseras en ny modell med bättre prestanda och förhandsbokningarna är många. Tanken bakom Fairphone – som produceras av ett icke-vinstdrivande företag – är bland annat att undvika metaller från konfliktområden. Telefonen ska också vara lätt att reparera och återvinna och ha så pass bra prestanda att den inte blir omodern för snabbt.
Ett annat miljöinitiativ har tagits av Google som presenterat en prototyp till en mobiltelefon i bitar, kallad Ara. Tanken är att användaren utifrån ett grundskelett ska kunna kombinera olika standardiserade moduler för att få de funktioner och den prestanda man önskar. Vill man uppgradera telefonen behöver bara vissa delar bytas ut, vilket ska minska mängden elektronikskrot. För att öka innovationskraften erbjuds andra tillverkare att fritt konkurrera på en öppen marknad för moduler. En första version av den modulära telefonen beräknas komma ut på marknaden senare i år.
Puzzlephone är ett liknande men lite enklare projekt från ett finskt företag. Det räknar också med att få ut en produkt på marknaden detta år. Målet är att telefonen ska kunna användas i tio år.
Anders Friström