Gör naturen synlig

Närnaturen ger andrum i vardagen, och ju mer vi vet om det vi ser, desto mer upplever vi och desto bättre mår vi. Guidningar i närnaturen är ett sätt för fler att få upp ögonen för naturens vardagsvärden.

Skribent Eva Lindberg, Samordnare Projekt Närnaturguider

Under min föräldraledighet gick jag dagliga turer med vagnen runt sjön Trekanten i Gröndal i Stockholm. Varje dag mötte jag många människor som liksom jag själv gick runt sjön, tittade på fåglarna, spatserade och pratade. En dag fick jag för mig att räkna vilka olika slags grupper av människor jag såg runt sjön. Där fanns bland annat: lunchpromenerare, joggare, hundägare, badare och solbadare, alkoholister som tagit hand om mer och mer av parkbänksittandet, inliners, fiskare, lekparksbesökare, stavgångare, barnvagnsförare, flanörer, nykära par som slingrade sig runt varandra, cyklister, korvgrillande dagisgrupper och skolbarn som undersökte stranden med flera.

Vilka av våra naturreservat och nationalparker har en sådan beläggning?

Den nära naturen behöver inte vara rik på arter för att ha ett stort värde, dess värde ligger just i det att den finns där för alla dem som behöver komma ut varje dag, för att sänka blodtrycket, coola ned eller buffra mot kommande stress.

Om vi i SNF blir bättre på att visa människor den nära naturen kommer många lära sig ännu mer om vad de ser. Forskning visar att om vi vet mer om vad vi ser blir naturupplevelsen ännu större och vi mår ännu bättre.

När människor upptäcker mångfalden och skönheten i sin närhet ökar känslan för naturen och lusten att lära mer, liksom förståelsen för varför vi överhuvudtaget behöver natur. Naturkänslan är den grund som miljöengagemanget vilar på.

Under 2006 avslutas Projekt Närnaturguider – i slutet av året kommer minst 300 personer inom SNF, Ornitologerna och Studiefrämjandet att ha utbildats i betydelsen av närnatur och konsten att förmedla naturens värden. Dessa personer är stommen till ett nätverk av naturguider som kan hjälpa människor att se naturens storhet i det lilla. Kanske kan vi genom att guida fler människor i deras närnatur få ännu fler att vilja verka för hållbar utveckling här och i resten av världen.

Vi behöver alla naturen. Vi mår bättre om vi ofta är ute i den. SNF kan hjälpa till att få ut människor i skog och park. Satsa på att vägleda i och till den nära naturen – satsa på närnaturguider.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Eva Lindberg, Samordnare Projekt Närnaturguider
Artikeln publicerades i