Grön teknik

”Hänger vi inte med kommer andra länders företag att ta över ledningen i utvecklingen av framtidens energiteknologier.”

Skribent Anders Friström

Professor Tomas Kåberger, ordförande i Japan Renewable Energy Foundation, i tidningen Miljöaktuellt.

Solceller av kol

Vid Standford-universitetet i USA har forskarna lyckats konstruera en solcell som består helt och hållet av kol. Tre olika former av kol har använts, nanokolrör, fullerener och grafen. Verkningsgraden är ännu så länge bara blygsamma en procent.

– Solceller av kol har god potential att ge höga prestanda till låga kostnader, säger Zhenan Bao, professor vid Stanford.

Solcellerna av nanokol görs från en flytande lösning som ”målas” på ytor, exempelvis fasadmaterial. De kan därför ge mycket billigare energilösningar än vanliga solceller. Nu jobbar forskarna med olika sätt att höja verkningsgraden.

bit.ly/kolsolcell

Solel växer rekordsnabbt

I Tyskland har priset för en komplett installation av solceller sjunkit med två tredjedelar sedan 2006.

I dag är investeringskostnaden nere på 1,75 euro per watt för ett hushåll. Genom att hus­ägaren kan sälja den producerade elen till nätet för ett garanterat pris blir det en bra affär. Därför växer också solcellerna explosionsartat på tyska tak. Det sjunkande priset förklaras dels av produktutveckling och dels av ökade produktionsvolymer. I snitt har priset sjunkit med 20 procent för varje fördubbling av solcellskapaciteten i världen. Vid slutet av förra året fanns cirka 100 GW solel installerad globalt, vilket motsvarar en års­produktion på 125 TWh el.

bit.ly/solpris

Bilbränsle direkt från skogen

En fungerande teknik för att förgasa skogsavfall direkt till en högkvalitativ syntesgas som kan vara råvara för framställning av drivmedel har utvecklats av svenska energiforskare. Grenar, toppar och kvistar från skogen kan nu förvandlas till bilbränsle. Svårigheten har varit att klara av att hantera råvarans högst varierande sammansättning och ändå få en stabil process.
– Vår syntesgas har väldigt låg halt av kolväten vilket är bra när man ska producera drivmedel ur gasen. En möjlig slutprodukt kan vara metanol, vätgas eller syntetisk bensin, säger Magnus Marklund, vd vid Energitekniskt centrum i Piteå.

bit.ly/syntesgas

Grönt i öknen

Det australiensiska företaget Sundrop Farms har framgångsrikt utvecklat ett system för växthusodling i ökenmiljö bara med hjälp av solljus och havsvatten. Projektet bygger på idéer av den brittiska uppfinnaren Charlie Patton. Saltvattnet pumpas ut och avdunstar i en porös vägg, samtidigt som en fläkt blåser in den fuktade och därmed avkylda luften genom växthuset.

I andra ändan av växthuset kondenseras fukten till sötvatten för bevattning. Fläktar och pumpar drivs med solel. I växthusen produceras grönsaker i stor skala som säljs till livsmedelsbutiker över hela landet.

Tekniken påminner om hur havsvatten avdunst­ar från ytan, avkyls och kondenseras i molnen för att sedan regna ned som sötvatten. Potentialen bedöms som mycket stor för produktion av grönsaker i annars helt ofruktbara områden.

sundropfarms.com


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.