Grönare jobbpolitik i riksdagen

Grönare jobbpolitik i riksdagen

 
LEDARE * Den som bildar regering efter valet den 14 september heter antingen Stefan Löfven eller Fred-rik Reinfeldt. Båda företräder partier som fokuserar på jobb och sysselsättning. Det gör de rätt i, jobbfrågan är central. Men väljarna vill inte bara ha jobb, utan jobb som också löser miljöproblemen.

 

LEDARE * Den som bildar regering efter valet den 14 september heter antingen Stefan Löfven eller Fred-rik Reinfeldt. Båda företräder partier som fokuserar på jobb och sysselsättning. Det gör de rätt i, jobbfrågan är central. Men väljarna vill inte bara ha jobb, utan jobb som också löser miljöproblemen.

När statsvetarna vid SOM-institutet i Göteborg frågar väljarna vad som oroar dem mest inför framtiden så toppas listan av miljö- och klimatfrågorna. Att partier med miljöprofil gick framåt i EU-valet var därför inte direkt överraskande. Vi i Naturskyddsföreningen vill gärna tro att vi har bidragit till att miljön nu stiger bland viktiga frågor inför riksdagsvalet. Enligt en undersökning från Ipsos ligger den nu på fjärde plats.  

Centern, Alliansens gröna röst, har efter framgångarna i EU-valet fått tillbaks en liten grön tuppkam, men har skadats av sin tid i regeringen. Förtroendet för partiet är i dag lägre än innan valet 2010. Tal och utspel om grön skatteväxling och bonus-malus-beskattning för bilar har inte gett några resultat. En miljöpolitik med knorr innebär för Centern att ta rygg på Folkpartiet i naturvårdsfrågorna. Det är också dags för Annie Lööf att våga ta ekomaten i sin mun. 

Att Fredrik Reinfeldt sedan det så kallade Sverigebygget lanserades i somras har börjat tala klimat igen i samband med järnvägs- och bostadssatsningar kan vara ett tecken på att miljöpolitik anses vara en valvinnare. Men ännu har varken några nya järnvägspengar eller skärpta krav på att bygga energismart presenterats. 

Även om Moderaterna och Socialdemokraterna båda börjat klä jobbpolitiken i grönare toner så ger de ingen känsla av klappande miljöhjärtan. Socialdemokraterna har haft svårt att tända i miljöfrågorna men kopplingen mellan klimatsatsningar och nya jobb för unga har blivit tydligare. Och partiet talar om att beskatta miljöförstöring hårdare. Kanske är greppet att ta in Margot Wallström också en grön signal. 

Historien visar också att Socialdemokraterna ofta uträttat mer än de lovat när de tvingats göra upp med miljö- och vänsterpartister. Moderaterna har sluppit liknande uppgörelser med sina borgerliga vänner. 

Miljöpartiet blir bästa parti i Naturskyddsföreningens enkät. Partiet har två stora utmaningar: Att hålla miljödebatten i gång när andra vill tala om annat och att visa att det klarar att bära regeringsansvar. Även Vänsterpartiet klarar sig bra, men deras paradfråga – nej till vinster i välfärden – har ingen koppling till miljön. Kristdemokraterna svaga gröna färg flagnar allt mer och Sverigedemokraterna är nära nog miljöpolitiskt färglösa.

Medan Folkpartiet står upp för naturvården visar Centern framfötterna på klimatområdet. Men istället för att samarbeta tycks de blockera varandra. Resultatet blir ett uppluckrat strandskydd och grönt ljus till ny kärnkraft.  

Många av Naturskyddsföreningens förslag har stöd av en majortet i riksdagen. Men viktiga omröstningar har hittills effektivt förhindrats av blockpolitiken. Just nu finns det inga tecken på en uppluckrad sådan. Tvärtom. Alla utsträckta händer över blockgränsen får tvärnobben. Men det politiska landskapet kan skifta ganska snabbt. De närmsta åren rymmer mycket osäkerhet, men också möjligheter för miljöfrågorna att lyfta.

Naturskyddsföreningen hoppas att våra undersökningar kan bidra till att miljöprofilerade partier i båda blocken återingen får stora framgångar i valet.

 


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Artikeln publicerades i