I stället för oljepalm

Världen över hotas ekosystem och urfolks rättigheter när plantager breder ut sig. I Borneos del-stat Sarawak satsar urfolken med framgång på sagopalmer i stället oljepalmer.

Det är en lång väg från skyskraporna i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur till urfolket penanernas byar, i delstaten Sarawak på ön Borneo.

När vi reser från kuststaden Miri och följer Baramfloden uppströms möter vi ett landskap som förändrats radikalt under det senaste årtiondet. Grönskande urskogar har avverkats och förvandlats till plantager för palmolja och pappersmassa.

Penanerna är den sista nomadiserade urfolksgruppen i Sarawak och de ser sin existens som en integrerad del av skogen. När skogen går under, går också penanerna under. Deras källa till livsnödvändigheter som mat och mediciner försvinner liksom råvaror för att tillverka produkter att handla med.

Vi träffar en penansk ålderman och ber honom rita skogen som han minns den. Han tecknar en cirkel full av växter, djur och enstaka penaner. ”Det är så här jag drömmer om skogen – i rörelse, alltid sammanlänkad”, säger han.

Sarawak har i dag en miljon hektar oljepalmsplantager. Regeringen planerar för ytterligare två miljoner hektar oljepalmsplantager fram till slutet av 2015.

Urfolken i Sarawak organiserar sig för att göra motstånd mot skövlingen. I Baram har penanerna satt i gång med att plantera den naturligt förekommande sagopalmen. På så sätt gör de juridiskt anspråk på marken.

Sagopalmen är penanernas huvudföda och planteringen sker särskilt i områden som hotas av avverkning. Strategin har varit framgångsrik och har gett penanerna möjlighet att förhandla om marken.

Joanna de Rozario, koordinator för NTFP. Översättning: Johan Lindahl

Här går avskogningen som snabbast

PÅ BORNEO GÅR avskogningen snabbare än någon annanstans i tropikerna. Skogsytan minskar med en takt av cirka 1,5 procent om året, fem gånger snabbare än i Amazonas. 1975 var regnskogen på Borneo i stort sett helt orörd och täckte tre fjärdedelar av landytan. I dag är bara en tredjedel av skogen kvar intakt.

Ytterligare en tredjedel av Borneos skogar är uthuggna. De värdefulla trädslagen har avverkats, kvar blir sly och trasiga skogsrester. Den biologiska mångfalden i skogen minskar kraftigt redan vid små ingrepp i det känsliga ekosystemet. Ungefär tio procent av landytan täcks i dag av stor-skaliga plantager av oljepalmer eller snabbväxande trädslag för produktion av pappersmassa.

Källa: Gaveau et al, Plos one, 2014. http:bit.ly/avskogning-borneo


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Artikeln publicerades i